Numărul doi în armata canadiană concediat pentru presupuse scurgeri de informaţii strict secrete

Vice-amiralul canadian Mark Norman, omul numărul doi în armata canadiană, a fost eliberat din funcţie din cauza unor presupuse scurgeri de informaţii strict secrete.
Vice-amiralul canadian Mark Norman.
Vice-amiralul canadian Mark Norman. (Captură Foto)

Ziarul Globe and Mail a susţinut că generalul Jonathan Vance, şeful Statului Major al Apărării canadiene, a ordonat înlăturarea lui Norman din funcţie după o investigaţie privind unele documente strict secrete care aparent au fost divulgate. Sursa nu a oferit alte informaţii asupra naturii scurgerilor sensibile.

Nu se ştie dacă presupusele informaţii au ajuns în mâinile jurnaliştilor, ale unor companii sau ale unei alte ţări. Pe moment, armata canadiană nu a oferit nicio explicaţie pentru această măsură extremă luată luni.

Vice-amiralul Norman a servit în armată timp de 36 de ani, iar anterior a fost şeful Marinei Regale Canadiene. El a condus Marina Regală timp de peste 4 ani şi jumătate, înainte ca generalul Vance să îl numească în funcţia de locţiitor al şefului Statului Major în ianuarie 2016.

Postul de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării este o poziţie extrem de puternică, Norman având sarcina de a asigura securitatea în cadrul armatei. Generalul Vance a semnat vinerea trecută un ordin pentru demiterea vice-amiralului Norman, schimbarea intrând în vigoare de luni. Generalul Vance se află în Europa în această săptămână “în interes de serviciu”, conform autorităţilor canadiene.

Vice-amiralul Ron Lloyd, în prezent comandant al Marinei, a fost numit temporar în locul lui Norman. Purtătorul de cuvânt al generalului Vance, locotenent-colonelul Jason Proulx a refuzat să explice de ce armata foloseşte cuvântul “temporar” pentru a descrie concedierea vice-amiralului Norman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe