Nuland: Aliaţii NATO trebuie să rămână fermi în privinţa Ucrainei


Secretarul adjunct de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, Victoria Nuland.
Secretarul adjunct de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, Victoria Nuland. (Captură Foto)

Aliaţii NATO trebuie să rămână fermi în privinţa Ucrainei, a declarat marţi secretarul adjunct de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice Victoria Nuland, făcând apel la înfiinţarea rapidă a mai multor centre de control şi comandă ale alianţei pe teritoriul vecinilor Kievului.

“Trebuie să ne păstrăm angajamentele pe care ni le-am asumat în privinţa securităţii”, a declarat Nuland, adăugând că toţi aliaţii NATO trebuie să contribuie la noul “vârf de lance care ne va permite să ne deplasăm mai repede forţele în zonele cu probleme.”

“NATO este o alianţă defensivă. Scopul nostru este de a descuraja agresiunea, dar dacă acest lucru eşuează atunci trebuie să fim pregătiţi”, a declarat Nuland într-un mesaj către think tank-ul Brookings Institution din Washington.

Având în vedere că numărul victimelor conflictului separatist din estul Ucrainei a depăşit cifra de 5.000 şi în contextul în care rebelii susţinuţi de ruşi refuză să se întoarcă la masa negocierilor, Nuland a spus think tank-ului că “frontul Ucrainei pentru libertate este şi al nostru de asemenea.”

“Unele guverne deja încearcă să bată în retragere pentru a scăpa de răspundere”, a avertizat Nuland, fără a arăta cu degetul înspre o anumită ţară.

În chestiunea sancţiunilor usturătoare impuse Moscovei de către SUA şi Uniunea Europeană după anexarea Crimeei, Nuland a declarat că ele nu urmăresc să pedepsească poporul rus ci să forţeze o schimbare în politica preşedintelui Vladimir Putin.

“Cu puţin timp în urmă, în jurul meselor din Europa şi Washington existau discuţii despre faptul că sancţiunile ar trebui retrase dacă şi când acordurile de la Minsk vor fi pe deplin implementate”, a spus Nuland, făcând referire la un acord de încetare a focului încheiat în 5 septembrie 2014 în capitala belarusă dar care nu a fost niciodată implementat corespunzător.

“Acum, la o săptămână după flagrantele încălcări ale acordului de la Minsk de către ambele tabere, suntem forţaţi să discutăm despre intensificarea costurilor împotriva Rusiei”, a concluzionat Nuland.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe