"Nu vrem stat poliţienesc!" - Protest cu lumini, amenzi şi jandarmi în centrul Capitalei

Ideea de a proiecta mesaje luminoase #rezist pe Palatul Regal le-a adus protestatarilor amenzi şi o atenţia specială din partea jandarmilor, care au încercat să îi convingă că deranjează ordinea publică prin protestul lor inedit şi i-au avertizat că, în funcţie de atitudine, poate creşte şi valoare amenzii.
Protest
Protest (Epoch Times)

Indignaţi de faptul că un protestatar a fost încătuşat vineri şi dus la Poliţie după ce a proiectat mesajul #Rezist pe Muzeul de Artă şi pe Monumentul Revoluţiei, în jur de 100 de persoane s-au strâns duminică, în Piaţa Constituţiei, în zona dintre Palatul Regal si MAI, pentru a proiecta şi ei mesaje luminoase pe clădirea Palatului Regal. Prin gestul lor, cetăţenii au transmis mesajul că nu doresc să trăiască într-un stat poliţienesc, unde forţele de ordine sunt folosite ca instrument de represiune de către politic şi de asemenea, şi-au exprimat solidaritatea cu protestatarul încătuşat vineri.

Protest
Protest (Epoch Times)

Protestul a avut loc în aceeaşi zonă în care se desfăşura şi festivalul de lumini Spotlight organizat de Primăria Capitalei şi, aşa cum era de aşteptat, protestatarii au fost înconjuraţi de jandarmi de cum au ajuns. Forţele de ordine le-au pus în vedere cetăţenilor - la un mod considerat agresiv ce către aceştia - că tulbură ordinea publică. Doi protestatari, printre care Cristian Mihai Dide, au fost amendaţi, Dide primind o amendă de 400 de lei.

În pofida nemulţumirii jandarmilor, pe faţada Muzeului Naţional de Artă au fost proiectate, pe toată durata Spotlight-ului, mesajele #REZIST, şi #Vă Vedem. Spre finele protestului, în Piaţa Constituţie au răsunat îndelung scandările emblematice protestelor #rezist, precum "PSD, Ciuma Roşie", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", iar luminile telefoanelor mobile au strălucit în noapte, aşa cum strălucesc, seară de seară, de la adoptarea OUG 13, în Piaţa Victoriei.

Protest
Protest (Epoch Times)

Protest
Protest (Epoch Times)

"Acum două seri s-a întâmplat un abuz. Din nou libertatea de exprimare ne-a fost încălcată, colegul şi prietenul nostru Cristian Mihai Dide a fost tratat într-un mod brutal, încătuşat pentru că proiecta acolo, mi se pare o măsură exagerată, şi efectul îl vedeţi aici: Nu acceptăm acest lucru şi nu vom accepta ca cineva să ne îngrădească libertatea de exprimare pentru care s-a murit în 1989", a declarat un protestatar pentru Epoch Times.

Protest
Protest (Epoch Times)

"Am venit din nou să le arătăm că suntem mai mulţi şi că nu cedăm. Suntem aici şi din februarie 2017 rezistăm", a declarat la rândul său Cristian Mihai Dide.

Cât despre festivalul de lumini al Primăriei Capitalei, protestatarii s-au declarat indignaţi că banii din impozitele şi taxele lor se duc pe lumini, în condiţiile în care Bucureştiul este plin de gropi, în spitale se moare din cauza infecţiilor şi slabelor dotări, şcolile n-au ISU şi tavanele cad pe copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne