"Nu vă îmbătaţi cu cianură!" Ministrul Culturii, obligat să se poziţioneze pe tema Roşia Montană în UNESCO

Roşia Montană, loc unde guvernele anterioare au tot încercat să dea undă verde exploatărilor cu cianuri, este patrimoniul moţilor şi nimeni n-ar trebui să se joace cu soarta lui, avertizează preşedintele Alburnus Maior.
George Vladimir Ivascu
George Vladimir Ivascu (Florin.Chirila/Epoch Times)

Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior - organizaţie vârf de lance în lupta pentru oprirea exploatărilor miniere pe bază de tehnologii cu cianuri - îi reaminteşte ministrului Culturii, George Ivaşcu, să transmită poziţia oficială a statului român cu privire la includerea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Această includere ar proteja situl, care găzduieşte splendidele galerii romane, de exploatări miniere, punându-l la adăpost de distrugere.

"Experţii pe patrimoniu ai UNESCO s-au pronunţat. Roşia Montană este unică, în comparaţie cu orice alte situri miniere din lume. Şi nu doar că e unică şi merită să intre în UNESCO, dar trebuie să se întâmple asta de urgenţă. ICOMOS, care a făcut evaluarea sitului, spune că trebuie să intre direct în Lista Patrimoniului în Pericol pentru ca proiectul minier distruge patrimoniul.

Acestea fiind datele de plecare, şi citind în evaluarea ICOMOS că Statul Român a încercat să închidă problema, dosarul, la ultima solicitare de clarificări (refuzând transmiterea, în cadrul procedurii, a oricăror informaţii lămuritoare pe motiv că suntem în proces cu compania minieră), sunt extrem de curios şi îngrijorat care este poziţia oficială a reprezentanţilor Statului Român la sesiune UNESCO. Solicit public ministerului culturii, domnului Ivaşcu, tuturor autorităţilor care sunt responsabile cu soarta acestui dosar, să spună public, ACUM, cum se vor poziţiona în raport cu evaluarea ICOMOS şi cu recomandarea lor de includere imediată şi direct în lista IN PERICOL la sesiunea de la Bahrain de la finalul acestei luni (29 iunie - 4 iulie).

Reamintesc statului că protejarea patrimoniului este de interes naţional. Iar acum vorbim deja de un interes universal. Nu vă jucaţi cu interesul naţional în raport cu interesul unor actori vremelnici pe bursa din Toronto.

Şi mai reamintesc Statului Român, domnului Ivaşcu, că Roşia Montană este un subiect foarte delicat. Iar sentimentul meu e că voi vreţi să retrageţi dosarul sau să tergiversaţi cât puteţi. Aştept, deci, cu mare interes răspunsul ministrului Ivaşcu", transmite Eugen David.

De asemenea, preşedintele Alburnus Maior îi atrage atenţia lui Ivaşcu că Roşia Montană este patrimoniul românilor, al moţilor şi nu este cazul ca guvernanţii să se joace cu soarta lui.

"Ce vreau să adaug, în mod deosebit: De când tot spunem că Roşia trebuie inclusă în UNESCO au fost vreo 10 miniştri la cultură. Noi însă, rămânem aici, în Roşia Montană. Nu va îmbătaţi cu cianură, apăr acest loc de 20 de ani. Am dat statul român în judecată de zeci de ori. Vorbim azi de Roşia Montană pentru că am câştigat. În instanţă şi în stradă. Eu aici rămân. Patrimoniul ăsta, cu care voi vă jucaţi, este patrimoniul nost, al moţilor. Lăsaţi UNESCO să se pronunţe!", scrie Eugen David, pe pagina sa de socializare.

Reamintim că ICOMOS a recomandat înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Proiectul de decizie elaborat de Centrul Patrimoniului Mondial a fost publicat pe site-ul UNESCO în data de 14 mai. Acesta preia recomandările ICOMOS şi se referă atât la recunoaşterea valorii universale excepţionale a sitului, cât şi la măsurile de protecţie necesare a fi luate de statul român privind protejarea acestuia cu asistenţă internaţională de specialitate.

DECIZIA finală va fi luată de către Comitetul Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 42a sesiuni ce se va desfăşura în Bahrain în perioada 24 iunie - 4 iulie.

EXTRAS din documentul WHC/18/42.COM/8B p.25-26 Paris, 14 mai 2018: http://bit.ly/2IpduV5

Textul oficial de referinţă este cel în limba engleză, disponibil aici: http://bit.ly/2k5KqmP