"Nu urmaţi calea iliberală! Nu în numele nostru!" - Liderul ALDE European, replică dură pentru Tăriceanu

Liderii grupului ALDE din Parlamentul European au reacţionat prompt după ce Călin Popescu Tăriceanu le-a trimis o flamboaiantă scrisoare în care îi critică pentru faptul că unii dintre ei au votat Rezoluţia extrem de dură în care Parlamentul European spulberă practic ceea ce au făcut PSD-ALDE în materie de aşa-zisă reformă a legilor din domeniul Justiţiei.
Europarlamentarul Guy Verhofstadt
Europarlamentarul Guy Verhofstadt (Frederick Florin/AFP via Getty Images)

Criticaţi de Călin Popescu Tăriceanu pentru votul pe care unii europarlamentari ALDE l-au dat în favoarea Rezoluţiei adoptate de PE, membrii familiei politice din care face parte şeful Senatului îl avertizează pe acesta că România se află la o răscruce şi are de ales între calea iliberală şi respectarea standardelor Uniunii Europene, aşa cum s-a angajat înainte de aderare, relatează ziare.com.

În scrisoarea obţinută pe surse de Ziare.com, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, precizează de la bun început că rezoluţia referitoare la România a fost adoptată inclusiv cu voturile a două treimi dintre europarlamentarii grupului ALDE european şi se arată surprins de faptul că Tăriceanu s-a plâns că rezoluţia a fost adoptată "fără consultări", în baza unor informaţii "distorsionate".

Guy Verhofstadt mai precizează că adevărul stă exact invers, rezoluţia fiind adoptată după o comunicare consistentă între Parlamentul European şi Guvernul Român, precum şi între grupul ALDE din PE şi partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, Verhofstadt reaminteşte că s-au purtat discuţii despre statul de drept din România cu premierul Dăncilă, cu europarlamentarii Norica Nicolai şi Renate Weber, şi chiar cu Călin Popescu Tăriceanu, care s-a adresat personal grupului ALDE în data de 25 septembrie.

"În permanenţă mesajul nostru a fost acelaşi: România e la o răscruce. Sunt câteva reforme legislative în desfăşurare sau încheiate care generează preocupare cu privire la menţinerea echilibrului puterilor şi a statului de drept", subliniază Guy Verhofstadt, reamintind că aceleaşi temeri au fost exprimate şi de Comisia de la Veneţia sau de experţii GRECO.

Nu în ultimul rând, Verhofstadt face referire în scrisoarea sa la modificarea legilor Justiţiei "care riscă să submineze independenţa sistemului judiciar", la reforma codurilor penale, care a fost respinsă în buna parte de CCR ca fiind neconstituţională, la încercările de "dezincriminare a unor fapte de corupţie comise de oficiali aflaţi în funcţie", la protocoalele semnate de SRI, dar şi la înăsprirea legii finanţării ONG-urilor, care "restricţionează dreptul la libera asociere".

"De la această răscruce, guvernul poate alege să meargă pe calea iliberală, folosind actuala majoritate parlamentară" sau, dimpotrivă, "poate alege calea respectării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, implementând reformele în concordanţă cu acestea", se mai arată în document.

De asemenea, liderul grupului europarlamentarilor ALDE mai precizează că rezoluţia adoptată de PE "încurajează" guvernul de la Bucureşti să adopte a doua cale, în conformitate cu angajamentele luate de România în 2006, înaintea aderării la UE.

"Când ne vom întâlni în această săptămână, la Bucureşti, sper să aud de la tine răspunsul la întrebarea pe care o tot pun încă de la prima noastră întâlnire pe această temă, avută în acest an: Veţi implementa în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia şi îi veţi cere sprijinul, astfel încât reformele menţionate să fie puse în deplin acord cu normele statului de drept şi principiile Uniunii Europene?

Pentru că totul depinde acum de răspunsul vostru. Aşa cum am spus şi la dezbaterile din şedinţa plenară de pe 3 octombrie: Nu urmaţi calea iliberală! Nu în numele vostru şi cu siguranţă nu în numele nostru!", se arată la finalul scrisorii, semnate de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European şi de prim vicepreşedintele grupului, Sophie In't Veld.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne