"Nu mai e vorba doar de luptă politică, ci de siguranţa României!" - USR, după decizia CCR privind protocoalele

Decizia în cazul protocoalelor secrete demonstrează că CCR s-a transformat într-o suprainstanţă de judecată în România, a transmis Uniunea Salvaţi România, care avertizează că deja "nu mai este vorba doar de luptă politică, ci de siguranţa României".
Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Uniunea Salvaţi România critică vehement, miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, decizia Curţii Constituţionale privind protocoalele secrete încheiate între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii.

"Decizia de astăzi demonstrează că CCR s-a transformat într-o suprainstanţă de judecată în România. Judecătorii CCR au anulat practic decizia Curţii de Apel Bucureşti care stabilise că protocoalele nu sunt acte administrativ-normative. Astfel, deciziile unor politruci ajung mai importante decât cele ale judecătorilor şi subminează întregul sistem de justiţie din ţara noastră. Mai grav este că ordinul lui Dragnea devine de astăzi mai important decât o decizie judecătorească, iar justiţia îşi pierde puterea în România", a transmis USR.

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, a apreciat că un conflict juridic între instituţii înseamnă un blocaj, nu a existat niciun blocaj instituţional din cauza protocoalelor, iar aceste protocoale nu au avut valoare de lege.

"Este foarte grav că judecătorii CCR admit conflicte politice, nu juridice, inventate de politicieni cu probleme penale", a subliniat Stelian Ion.

Uniunea Salvaţi România avertizează că este posibil ca această decizie să stea la baza unei alte iniţiative legislative a PSD-ALDE care să ducă la nulitatea probelor obţinute cu ajutorul SRI, dar şi la revizuirea unor sentinţe definitive.

"Nu mai este vorba doar de luptă politică, ci de siguranţa României. USR îi cere preşedintelui Iohannis să convoace de urgenţă referendumul pe justiţie şi face apel la toţi parlamentarii pentru a declanşa modificarea Constituţiei astfel încât să fie modificate criteriile de alegere a judecătorilor CCR şi pentru a stabili o serie de limite unei instituţii care în loc să apere democraţia din România, a ajuns la cheremul lui Liviu Dragnea şi subminează justiţia", a punctat partidul condus de Dan Barna.

Reamintim că CCR a admis, cu majoritate de voturi, sesizarea înaintată de Camera Deputaţilor, via Florin Iordache, privind protocoalele semnate de SRI şi Parchetul General în 2009 şi 2016. Încă nu este clar care va fi efectul deciziei, însă vor fi afectate cel mai probabil sute de dosare penale. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne