"Nu e corect ceea ce se întâmplă" - Ministrul Muncii, noi explicaţii despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul de stat

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru (Epoch Times România)

Noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat, duminică, că prin proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de stat se urmăreşte ca cei cu venituri mici să nu aibă de suferit, subliniind că ceea ce se întâmplă în prezent “nu este corect”.

“Eu am 44 de ani. Cum ar fi să auziţi de mine că mă pensionez anul viitor? După care imediat revin la o instituţie publică ca să mă angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat şi un tânăr absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranţa locului de muncă. Nu este corect ceea ce se întâmplă. Să avem curajul să recunoaştem. Peste tot în lume sistemul de pensii este gândit să-i ajute pe cei care nu mai pot lucra. Pe ei statul trebuie să îi respecte; să aibă grijă de ei”, a explicat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Violeta Alexandru a precizat că proiectul de lege la care lucrează – interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public – nu le va încălca celor apţi de muncă dreptul la muncă, ci aceştia vor trebui să aleagă între salariu de stat şi pensie, cu specificaţia că, după pensionare, “dacă sunt apţi de muncă, pot completa veniturile în privat”.

“Oricum, pe legislaţia actuală (şi sunt persoane), cei la limita vârstei de pensionare îşi pot prelungi puţin activitatea. În toată Europa se simte o tendinţă de creştere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc şi pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toţi cei care vor să muncească. Propunerea va ţine cont de situaţia celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut”, a afirmat Violeta Alexandru.

De asemenea, noul ministru al Muncii a subliniat faptul că această problemă “trebuie pusă în mod transparent şi corect”, astfel încât “să nu sufere cei cu venituri mici”, adăugând că o asemenea măsură respectă deciziile Curţii Constituţionale, “care a cerut să nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de vârstă”.

“Nu mă pensionez! Lucrez. La fel ca voi”, a conchis Violeta Alexandru.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a afirmat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public.

“Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit în sectorul public, vreau să fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, şi este vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din Poliţie sau din alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumulează şi venituri în sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată să cumuleze simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat, nu avem absolut niciun fel de problemă, de asemenea, dacă vor să îşi continue activitatea, nici în privinţa acestei chestiuni nu avem nicio problemă, cu o singură condiţie, să aleagă venitul dobândit din salariu, dacă vor să lucreze”, a susţinut Orban. Mai multe detalii aici.