NU "crematoriilor de gunoaie!" Societatea civilă lansează un apel către ministrul Mediului

Incineratoarele de deşeuri au un impact negativ major asupra sănătăţii cetăţenilor, economiei locale şi mediului înconjurător, îi atrage atenţia GAIA ministrului Mediului.
Incinerator
Incinerator (ejatlas.org)

Cea mai mare organizaţie internaţională care militează pentru alternative la incineratoarele de deşeuri - Alianţa Globală pentru Alternative la Incineratoare (GAIA) - a transmis către Ministerul Mediului o scrisoare deschisă, prin care solicitată excluderea instalaţiilor de incinerare prevăzute în Planul Naţional pentru Gestionarea Deşeurilor, relatează ecomagazin.ro. Scrisoarea deschisă este însoţită de o petiţie semnată de 2300 de cetăţeni.

Merită precizat că până ca ministerul să răspundă scrisorii, apelul societăţii civile a fost preluat de deputatul USR Cornel Zainea care anunţă, pe Facebook, că a depus şi el o interpelare prin care a solicitat INSP-ului şi Ministerului Sănătăţii explicaţii legate de ignorarea efectelor pe care le vor avea "aceste crematorii de gunoaie, oricât de frumos ne-ar fi prezentate."

Redăm textul scrisorii deschise trimise de GAIA ministrului Mediului

"Stimată doamnă Ministru Graţiela Gavrilescu,

Alianţa Globală pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), Coaliţia pentru Justiţie Energetică din România, alături de peste 2300 de cetăţeni semnatari ai petiţiei “Nu vrem incinerator de deşeuri în Bucureşti!”, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la includerea a trei Incineratoare de deşeuri municipale în Planul Naţional pentru Gestionarea Deşeurilor. Instalaţiile de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor au un impact negativ major asupra sănătăţii cetăţenilor, economiei locale şi mediului înconjurător.

În prezent, în România există şapte fabrici de ciment autorizate să co-incinereze peste 100 de tipuri de deşeuri (în principal plastic, cauciucuri – cea mai mare sursa de poluare), având o capacitate de incinerare neatinsă de 1.4 milioane de tone anual, care acoperă circa 30% din totalul de deşeuri generate anual în România, ducând deja la supracapacitate de incinerare.

Deşi industria pretinde că vinde tehnologii curate şi energie regenerabilă, numeroase rapoarte elaborate de către organizaţii precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Institutul American pentru Sănătate şi Agenţia Federală de Mediu Germania arată că tehnologiile de tratare termică a deşeurilor sunt cea mai mare sursă pentru producerea dioxinelor. Chiar şi în cantităţi mici, aceste toxine pot cauza probleme respiratorii, anomalii congenitale, diferite forme de cancer (laringe, plămâni, piele, sistem reproducător şi nervos, glandă tiroidă, aparat digestiv) pentru cei care locuiesc sau muncesc în apropierea unor incineratoare.

Incinerarea şi depozitarea reprezintă metode de eliminare, care susţin economia liniară şi consumul iresponsabil de resurse, aflate la baza piramidei deşeurilor. În 2014, a fost anulat contractul de construire pentru cel mai mare incinerator din Europa, în valoare de 500 milioane de Lire Sterline, în Norfolk (Marea Britanie). În ultimii ani, alte peste 80 de incineratoare au fost blocate sau închise în ţări precum Italia, UK, Spania, în timp ce Franţa a anunţat în 2014 un plan de tranziţie de la incinerare la soluţii inovatoare şi flexibile.

Prin Comunicarea din 26 ianuarie 2017, Comisia Europeană recomandă investiţii în sortarea la sursă, colectare separată, creşterea capacitaţilor de reciclare, taxarea incinerării, eliminarea subvenţiilor din fonduri publice pentru valorificarea energetică prin tratare termică, introducerea unui moratorium pentru noile instalaţii şi închiderea vechilor incineratoare. Colectarea separată a resturilor alimentare din locuinţele cetăţenilor şi tratarea biodeseurilor prin compostare şi/sau fermentare anaerobă pentru obţinerea de biogaz este încurajată.

În contextul celor de mai sus, vă solicităm:

  • Excluderea instalaţiilor de incinerare prevăzute în varianta de PNGD publicată în 27 aprilie 2017;
  • Să ne transmiteţi rapoartele elaborate conform caietului de sarcini emis de Ministerul Fondurilor Europene în vederea contractării de asistenţă tehnică pentru elaborarea Planului Naţional pentru Gestionarea Deşeurilor, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA) este o alianţă internaţională formată din peste 900 de organizaţii, în 100 de ţări, inclusiv în România, care militează pentru stoparea incineratoarelor şi promovează alternative sigure, sustenabile şi echitabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură