NSA te poate spiona prin reţeaua electrică, afirmă un agent al său

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA).
Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

Detectivii si expertii din industrie s-au aratat sceptici privind presupusa capacitate a Agentiei americane Nationale de Securitate (NSA) de a-i localiza pe cei cu gura prea mare - care apar în interviuri televizate - prin intermediului zumzetului de fond al aparatelor electrice captat pe liniile de electricitate.

Culegerea informatiilor de pe retelele electrice este o tehnica cunoscuta. Network Frequency Analisys (ENF) se foloseste la stabilirea autenticitatii înregistrarilor audio si video. Tehnica analizeaza zgomotul si semnalul electric de 50 sau 60 de hertzi, de la retelele electrice, captat de microfoanele care înregistreaza coloana sonora. Analistii andeparteaza toate celelalte semnale, pâna când ramâne doar cel captat de la reteaua electrica. Apoi variatiile acestuia sunt analizate.

Analiza de acest gen a devenit un subiect important când ziarul german, Heute.de, a anuntat ca un oficial neidentificat al NSA l-a folosit pentru a descoperi locatia unui interviu TV.

Cu ajutorul acestei tehnici, agentii NSA pot ghici locatia denuntatorilor - comparând "semnatura" retelei electrice captate de microfoane, cu esantioanele pe care le tin agentiile de spionaj în bazele lor de date.

Filtrele de banda pot detecta variatii în zumzetul de 50 de Hz chiar si la o sensibilitate de 0,001 Hz în plus, sau în minus, într-o perioada de 10 secunde.

Faptul ca geolocalizarea variatiilor din zumzetul retelelor este posibila, lucru despre care Heute.de anunta ca NSA si CIA îl pot face, este acum ceva cunoscut.

Harrison a depistat trei probleme care sunt foarte greu de rezolvat de catre persoane care nu apartin serviciilor NSA:

”Pentru început”, a afirmat Harrison, ”NSA va trebui sa stie deasupra carei zone geografice a aparut tipul de variatie specifica”.

Cercetarea publicata luna trecuta de catre Universitatea Porto din Portugalia, a examinat diferentele locale din reteaua de electricitate nationala. A descoperit ca diferentele fundamentale din structura armonicelor de 50 de HZ ar putea fi detectate, deoarece deformarea armonica totala era puternic afectata de factorii locali, având ca rezultat o buna precizie geografica în timpul analizelor.

”Ar fi nevoie de câteva sute sau mii de aparate de înregistrare dintr-o într-o tara, daca vrei sa fi capabil sa localizezi o înregistrare în mod precis”, a spus acesta.

”Ar trebui sa înregistrezi fiecare din miile de transformatoare”, a afirmat Ian Appleby, un fost veteran al sectorului de energie si aparare australian specializat în electronice dar nu în ENF. ”În zona industriala de unde eram, semnalul pe UPS-ul meu (rezerva de curent neîntrerupta n.r.-), se deforma de fiecare data când spatiile comerciale din apropiere se închideau, provocând o schimbare brusca a frecventei”.

Acesta se îndoieste de fezabilitatea optiunii care include înregistrarea întregii retele de energie din cauza acestor variatii imense.

Cea de-a treia problema se leaga precizia avuta în procesul de extragere a datelor relevante din înregistrarile capturate.

”Din experienta mea de lucru, aceasta este cea mai grea parte„ a afirmat Harrison. ”Nu este mereu usor sa iesi din variatia de 50 Hz deoarece este la un nivel foarte jos al semnalului, dar sa mai si încerci sa obtii mai multe informatii despre armonici sau despre vreun alt aspect al semnalului”.

”Chiar daca, în principiu, ar fi în stare sa functioneze, în realitate, aplicarea ei într-o înregistrare reala ar putea fi mult mai dificila”.

Echipamentul audio si video folosit pentru înregistrarea turnatorilor, sau a celor cu gura mare, poate fi identificat, conform lui Brian Stoke din cadrul NSW, care are experienta în acest domeniu - dar nu si locatia. El cât si ceilalti ingineri au fost de acord cu remarcile lui Appleby.

”Posibilitatile de aflare a echipamentului folosit la înregistrare precum microfonul, amplificatorul, etc. sunt chiar bune, dar posibilitatea de a determina locatia geografica a înregistrarilor în baza variatiei frecventei retelelor electrice (..) pare improbabila”.

Daca NSA are tehnologia, aceasta este o stire proasta pentru cei care denunta. Sursa publicatiei Heute.de spunea ca ar putea depista un turnator în mai putin de trei saptamâni, chiar mai repede daca interviul are loc într-o locatie favorizata de jurnalist si aflata sub monitorizare.