Noul virus mortal al gripei aviare din China are o posibilă legătură cu porcii morţi


Un stand de pui din provincia Anhui, la 2 aprilie. O nouă formă mortală a gripei aviare s-ar putea să fi suferit mutaţii de la porcii din China.
Un stand de pui din provincia Anhui, la 2 aprilie. O nouă formă mortală a gripei aviare s-ar putea să fi suferit mutaţii de la porcii din China. (The Epoch Times Photo Archive)

O nouă tulpină mortală a gripei aviare ameninţă două provincii din estul Chinei, iar autorităţile din domeniul sănătăţii şi virusologii suspectează că mutaţia virusului este legătura dintre porcii morţi care pluteau prin Shanghai, păsările migratoare moarte din China de nord şi moartea a trei persoane.

Două cazuri noi de gripă aviară H7N9, dintre care unul a fost fatal, au fost raportate în provincia din estul Chinei, Zhejiang, aducând numărul total de infecţii din ţară la nouă, potrivit unui raport al mass-media de stat a regimului chinez, Xinhua.

Alte şapte cazuri de gripă aviară H7N9 au fost raportate anterior, cu doi oameni care au murit în Shanghai, un caz critic în Anhui şi patru cazuri critice în Jiangsu, potrivit raportului.

Niciunul dintre cei care au murit nu au avut nicio legătură cu păsările de curte, deşi unul dintre bărbaţii care au murit era măcelar de carne de porc, potrivit The Guardian şi Cotidianului Shanghai.

La 2 aprilie, după moartea celor doi bărbaţi, autorităţile din Shanghai au emis o alertă de gripă de nivelul trei - al doilea nivel scăzut din cele patru existente. Autorităţile au susţinut, de asemenea, că nu au mai fost raportate cazuri noi în Shanghai.

Cu toate acestea, ziarul Wen Wei Po din Hong Kong a raportat că autorităţile din Shanghai au uitat să raporteze cinci cazuri severe anterioare de pneumonie cauzate de agenţi patogeni neidentificaţi. În ce priveşte aceste cazuri, rezultatele testelor au fost negative pentru SARS, dar a rămas neclar dacă au fost testate pentru virusul gripei aviare sau nu.

Un specialist în afecţiuni respiratorii care lucrează într-un spital din Shanghai a vorbit, cu condiţia anonimatului, cu cei de la Wen Wei Pao şi a declarat că spitalul a cunoscut o creştere dramatică a cazurilor severe de pneumonie provocată de agenţi patogeni neidentificaţi, întâlnind cinci cazuri într-o perioadă de două săptămâni în luna martie. De obicei, ei tratează în medie două-trei astfel de cazuri într-o perioadă de un an, a declarat sursa.

Primele accidente mortale au inclus un bărbat de 87 de ani, pe nume Li, care s-a îmbolnăvit la 19 februarie şi a murit la 4 martie şi un bărbat de 27 de ani, pe nume Wu, care s-a îmbolnăvit la 27 februarie şi a murit la 10 martie, a raportat Xinhua.

Cotidianul Apple din Hong Kong a raportat că Wu a fost internat la Spitalul Poporului nr. 5 din Shanghai la 3 martie cu un diagnostic de pneumonie normală. El a fost internat la acelaşi etaj ca Li, prima victimă. La 6 martie li s-a transmis membrilor familiei că Wu este în stare critică. Soţia lui Wu a suspectat că Wu a contractat virusul H7N9 de la Li, deoarece personalul spitalului nu a luat nicio măsură în carantină pe durata şederii lui Li la acelaşi etaj.

După depunerea unei plângeri împotriva spitalului, familia a primit 130.000 de yuani (20.964 de dolari) drept compensaţie de la spital.

Faptul că Wu a fost măcelar de carne de porc a stârnit îngrijorare în rândul multor chinezi, care se tem că noul H7N9 virusul poate fi legat de porcii morţi din râul Huangpu, din Shanghai.

Evenimentele ar putea să nu aibe legătură, sau acesta ar putea fi modul în care încep pandemiile, a avertizat un raport al Foreign Policy.

Autorităţile chineze au raportat că unii dintre porcii morţi au fost testaţi şi au avut rezultat pozitiv pentru circoviruşi - un virus comun porcilor - dar nu au explicat cum de un virus care afectează doar porcii foarte mici, ar putea ucide porcii adulţi şi nici nu au comentat cu privire la moartea păsărilor migratoare din nordul Chinei, a precizat Foreign Policy.

Deoarece Wu a fost măcelar de carne de porc care nu a intrat în contact cu păsările de curte, articolul explică modul în care el ar fi putut contracta gripa aviară: "O explicaţie foarte plauzibilă pentru acest lanţ de evenimente din China este faptul că virusul H7N9 a suferit o mutaţie".

"Odată ce gripa se adaptează la celule de porc, este adesea posibil ca virusul să ia o formă transmisibilă la om. Asta este exact ceea ce s-a întâmplat în 2009 cu gripa porcină H1N1, care s-a răspândit în întreaga lume într-o pandemie masivă, dar, din fericire, nu foarte virulentă".

"În ceea ce-i priveşte pe oamenii de ştiinţă, aceştia ştiu că formele anterioare ale gripei H7N9 nu au reuşit să infecteze fiinţe umane, sau vreun mamifer - este o clasă de virus găsită exclusiv în păsări. Prin urmare, este extrem de îngrijorător să apară doi oameni ucişi şi unul care abia supravieţuieşte din cauza unei infecţii cu H7N9".

Potrivit Ştirilor Kyodo din Japonia, experţii medicali au aflat că tipul virusului gripei aviare H7N9 este foarte probabil o tulpină virulentă patologică, care ar putea provoca complicaţii medicale grave pentru cei infectaţi, susţin surse apropiate de cei care au făcut studiul.

Autorităţile chineze au aşteptat timp de trei până la patru săptămâni pentru a informa publicul cu privire la primele două cazuri de deces din Shanghai. Acest lucru a ridicat probleme în rândul chinezilor care se tem să nu fie o altă muşamalizare, la fel cum s-a întâmplat cu SARS în 2003, care a dus la sute de decese şi mii de oamni contaminaţi.