Noul şef MAE, Bogdan Aurescu, îngrijorat de soarta R. Moldova după alegeri

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (www.mae.ro)

Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat marţi că prima sa vizită oficială va fi la Chişinău, pe 1 decembrie, imediat după ce se vor încheia alegerile din Republica Moldova, "un moment istoric" care pentru ţara noastră reprezintă "o problemă de securitate naţională", relatează Mediafax.

"Alegerile din R. Moldova din 30 noiembrie reprezintă un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie să marcheze, sperăm noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al R. Moldova şi continuarea reformelor democratice. În caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar şi de către UE, inclusiv eforturile foarte intense ale României în această direcţie strategică, vor fi în zadar. De aceea, acest moment este, pentru România, aflată la frontiera externă a UE şi a NATO, o problemă de securitate naţională", a declarat Bogdan Aurescu.

Noul şef al MAE a mai precizat că prima sa vizită în calitate de ministru o va face la Chişinău, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională, imediat după alegerile din care au loc în Moldova pe 30 noiembrie. De asemenea, Aurescu a adăugat că primul său contact diplomatic cu un omolog a fost cu Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova.

Alegerile parlamentare din R. Moldova sunt cruciale pentru viitorul ţării. Duminică vom afla dacă forţele prooccidentale rămân la guvernare sau dacă la putere va veni opoziţia de stânga prorusă. Rusia şi-a reactivat se confruntă în prezent cu cel mai mare pericol de securitate din ultimii 20-25 de ani şi 'riscă să-şi piardă statalitatea şi independenţa, sub influenţa unor decizii impuse din afară'.