Noul preşedinte al Franţei alege un conservator pentru funcţia de premier

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron a ales un premier conservator. Macron doreşte să atragă mai mult suport politic înaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare.
Edouard Philippe, noul premier francez.
Edouard Philippe, noul premier francez. (Getty Images)

Edouard Philippe, un parlamentar de 46 de ani şi primar al oraşului port Le Havre, provine din aripa moderată a principalului partid de centru-dreapta din Franţa, Republicanii, şi va servi ca o contrapondere faţă de foştii membri socialişti ai Parlamentului care s-au alăturat cauzei lui Macron.

Macron doreşte să spargă diviziunea stânga-dreapta care a dominat Franţa timp de decenii şi noul său partid de centru, La Republique en Marche (REM), înfiinţat în urmă cu un an, trebuie să creeze o bază largă de sprijin.

Succesul în alegerile parlamentare este vital pentru oportunităţile de a-şi pune în aplicare planurile de reducere a cheltuielilor bugetare, de creştere a investiţiilor şi creare de locuri de muncă, după ani de probleme economice şi şomaj ridicat.

Alegerea lui Philippe urmăreşte să atragă mai mulţi "transfugi" din rândul Republicanilor, în aceeaşi manieră în care decizia lui Macron de a nu plasa un candidat REM în circumscripţia lui Manuel Valls îl atrage pe fostul premier socialist şi reduce şansele ca stânga divizată să se reunească.

Este pentru prima dată în istoria politică franceză modernă când un preşedinte a numit un premier din afara taberei sale fără a fi forţat să facă acest lucru de înfrângerea în alegerile parlamentare.

Prin numirea lui Philippe ca premier, Macron a trecut peste unii dintre susţinătorii loiali, inclusiv Richard Ferrand, un fost socialist care s-a alăturat anul trecut cauzei lui Macron şi este în prezent secretarul general al REM.

Restul guvernului francez urmează să fie anunţat în cursul zilei de marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe