Noul preşedinte al Comisiei Europene: Niciun stat nu va mai adera la UE în mandatul meu

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, la summitul UE-UA in capitala libiana Tripoli 29 noiembrie 2010.
Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, la summitul UE-UA in capitala libiana Tripoli 29 noiembrie 2010. (MAHMUD TURKIA / AFP / Getty Images)

Noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, validat marţi de Parlamentul European, a declarat că, în următorii cinci ani ai mandatului său, niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană, în ciuda faptului că mai multe state din Balcani se află în negocieri cu Uniunea.

„Nu va exista nici o nouă extindere în următorii cinci ani. UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28 (de state membre - n.r.). Azi, e de neconceput ca unele state potenţial candidate să îndeplinească criteriile , însă vom continua negocierile. În timpul preşedinţiei mele la Comisie, negocierile în curs vor continua, în special cu Balcanii occidentali, care au nevoie de o perspectivă europeană", a declarat fostul premier luxemburghez în faţa noilor parlamentari europeni care urmau să voteze nominalizarea sa, potrivit AFP.

În ultimii 10 ani un număr de 13 state au aderat la Uniunea Europeană, în timp ce Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania şi Bosnia-Herţegovina s-au angajat în negocieri mai mult sau mai puţin avansate cu comunitatea europeană. În ceea ce priveşte negocierea cu Turcia, procesul pare să fi ajuns într-un punct mort.

Marţi, Parlamentul European s-a reunit la Strasbourg pentru a-l valida pe Jean-Claude Juncker în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Acesta fusese desemnat, la sfârşitul lui iunie, de şefii de state şi de guverne din cadrul Uniunii Europene. Juncker a fost ales cu 422 de voturi "pentru" şi 250 "împotrivă".