Noul premier italian susţine Rusia. Cere suspendarea unor sancţiuni UE

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte (Getty Images)

Premierul populist italian Giuseppe Conte a declarat că principalele priorităţi ale noului guvern vor fi eliminarea imigraţiei ilegale şi întărirea relaţiilor cu Rusia.

“Vom fi susţinătorii unei deschideri către Rusia”, inclusiv suspendarea acelor sancţiuni UE împotriva Rusiei care afectează “societatea civilă”, a precizat Conte într-un discurs adresat senatorilor din Roma după ce camera superioară a Parlamentului a votat marţi noul guvern de coaliţie populist cu 171 de voturi la 117.

Camera inferioară urmează de asemenea să aprobe noul guvern într-un vot care va avea loc miercuri, potrivit RFE/RL.

Noii lideri ai Italiei se confruntă cu două acţiuni importante în această lună, prima fiind summitul G7 din Charlevoix, Canada, care va avea loc în perioada 8-9 iunie. Apoi urmează un summit UE în Bruxelles, care se va concentra pe criza regională a refugiaţilor şi reformele în zona euro a blocului european.

“Vom promova revizuirea sistemului de sancţiuni” în întâlnirile cu alţi membri UE, respectând promisiunile de campanie privind îmbunătăţirea legăturilor cu Rusia, a precizat Conte. “Adevărul este că am creat o schimbare radicală şi suntem mândri de ea”.

Remarcile lui Conte au fost făcute în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat marţi o vizită în Austria, unde puterea este deţinută de un guvern populist şi pro-Rusia. În timpul vizitei sale, liderul rus a afirmat că toată lumea este interesată de ridicarea sancţiunilor.

Putin a negat înaintea călătoriei sale că guvernul de la Kremlin a depus eforturi pentru a promova divizări în sânul Europei prin susţinerea partidelor de dreapta şi populiste, care favorizează legături mai strânse cu Moscova.

Miliardarul american de origine ungară George Soros s-a întrebat în această săptămână dacă Rusia a furnizat fonduri partidului Liga care, alături de Mişcarea Cinci Stele, face parte din guvernul de coaliţie al Italiei. Kremlinul şi Liga au negat cu tărie acest lucru.

“Trebuie să construim cooperarea cu UE. Nu urmărim să divizăm UE”, a declarat Putin reţelei de televiziune austriece ORF.

Conte a afirmat că problema imigraţiei va fi un indicator timpuriu al nivelului de cooperare cu ceilalţi membri UE în vederea promovării schimbării. El a respins acuzaţiile privind intensificarea xenofobiei în Italia.

Italia a acceptat aproximativ 700.000 de imigranţi începând cu 2013, majoritatea acestora traversând Marea Mediterană din Africa pentru a fugi de războaie şi sărăcie.

Guvernul populist al lui Conte cere o distribuire mai echilibrată a imigranţilor şi refugiaţilor între membrii blocului, aspect împotriva căruia s-au opus în special statele est-europene.

“Nu suntem şi nu vom fi niciodată rasişti”, a susţinut Conte. Guvernul Italiei va proteja drepturile fiecărui imigrant “care soseşte legal în ţara noastră”, a adăugat el.

Cei 18 membri populişti ai Cabinetului reprezintă un amestec de politicieni şi tehnocraţi, cinci dintre ei fiind femei.

Liderul partidului de aripă dreapta Liga, Matteo Salvini, este ministru de Interne, o poziţie care îi oferă un cuvânt greu în problema imigraţiei.

La un miting politic ce a avut loc în weekend în Italia, Salvini a afirmat că ţara sa “nu poate fi tabăra de refugiaţi a Europei” şi că s-a încheiat cu “viaţa bună” pentru imigranţi, sugerându-le acestora să îşi facă “bagajele”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe