Noul director Romsilva: 90% dintre ONG-urile care reclamă tăierile ilegale de păduri sunt anti-româneşti, plătite din afară

Teodor Ţigan
Teodor Ţigan (ovidiubalint.ro)

Teodor Ţigan, noul director al Romsilva, a susţinut că 90% dintre ONG-urile care trag semnale de alarmă referitoare la exploatările forestiere din România, la tăierile ilegale şi furtul de material lemnos sunt, de fapt, anti-româneşti, plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei naţionale.

“Vreau să precizez ceva ce e recunoscut de multă lume în domeniu, dar nimeni nu vrea să spună: 90% din aceste organizaţii [care trag semnale de alarmă referitoare la exploatările forestiere din România, la tăieri ilegale, la furturi de material lemnos, în detrimentul pădurilor româneşti – n.r.] sunt anti-româneşti! Adică sunt plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei româneşti! De ce să exploatăm pădurile României? De ce să nu lăsăm lemnul să putrezească în păduri? România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de producţie la 120-140 de ani, cu lemn excepţional, ceea ce face o concurenţă enormă [Austriei, Germaniei sau Franţei – n.r.]”, i-a declarat Teodor Ţigan jurnalistului Ovidiu Balint din Arad.

Întrebat dacă nu ar fi mai rentabil, pentru Austria de exemplu, să exploateze lemnul din România şi să îşi păstreze pădurile, şeful Romsilva a explicat că nu ar fi rentabil, pe motiv că austriecii au milioane de metri cubi de lemn provenit din doborâturi, furtuni etc. şi nu au ce face cu asemenea cantităţi.

“Şi atunci plătesc organizaţii care să îi facă României anti-reclamă, cum că lemnul ar proveni exclusiv din tăieri ilegale. În România se taie conform amenajamentelor silvice. Datorită acestei exploatări avem păduri valoroase. Atât din punctul de vedere al calităţii lemnului, dar şi a biodiversităţii. Apoi, pe lângă că ne trimit lemn de calitate proastă, fiind provenit din doborâturi, mai importăm şi boli şi dăunători ai lemnului”, a adăugat Ţigan.

În plus, noul director al Romsilva a precizat că România importa din ţările mai sus menţionate lemn la un preţ foarte scăzut şi “plin de boli şi dăunători”.

În ceea ce priveşte nemulţumirea oamenilor legată de tăierile ilegale, de faptul că pe internet circulă numeroase filmări cu păduri defrişate sau dealuri rase, Teodor Ţigan a afirmat că “multe filmări şi fotografii nu sunt din România”.

“În Harghita şi Covasna, de exemplu, au fost filmate cioate din tăieri de acum 20 de ani, ori din doborâturi în urma furtunilor. Nu sunt cioate proaspete”, a mai precizat şeful Romsilva.

Întrebat care este poziţia Romsilva la capitolul replantărilor şi ce măsuri ar trebui luate pentru a rezolva problema inundaţiilor şi alunecărilor de teren, Teodor Ţigan a replicat:

“Nu am acum cifre la dispoziţie, dar există Codul Silvic prin care după ce ai tăiat o pădure ‘la ras’ ai termen de maxim doi ani la dispoziţie pentru o replantare. E lege! Iar Codul Silvic se aplică la toate tipurile de păduri, indiferent de tipul de proprietate! Iar la Romsilva nu au trecut niciodată cei doi ani. Dacă s-a tăiat în toamnă, în primăvara următoare s-au făcut replantări. Într-adevăr, unul dintre rolurile pe care le are pădurea este şi acela de a opri aluviunile pe versanţi. Dar, sunt şi averse în ultima perioadă, cu cantităţi mari de apă, cărora nu i se poate împotrivi nici o pădure. Eu deja am luat legătura cu preşedintele Asociaţiei proprietarilor de păduri private cu care sper să colaborez pentru a propune un cadru legislativ mai permisiv”.

Articolul integral aici.