Noul consilier pentru securitate naţională al lui Trump nu este un prieten al Rusiei

Într-o mişcare ce ar putea îngreuna apropierea Rusiei de SUA, liderul american Trump l-a numit în poziţia de consilier pentru securitate naţională pe generalul McMaster, care în ultimii ani a adoptat o atitudine critică la adresa Rusiei. Totuşi, nu este sigur ce politică va promova noul consilier în privinţa Moscovei.
Generalul american Herbert Raymond McMaster.
Generalul american Herbert Raymond McMaster. (Getty Images)

La o săptămână după ce fostul consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, Michael Flynn, a demisionat din postul său, preşedintele american Donald Trump l-a numit pe generalul Herbert Raymond McMaster în postul vacant. Viziunea globală a generalului McMaster este diametral opusă de cea a lui Flynn. Numirea lui McMaster ar putea fi lovitura de graţie dată visului Moscovei pentru o încălzire rapidă a relaţiilor cu SUA, conform website-ului rusesc Moscow Times.

În timp ce numărul mare de generali în administraţia lui Trump ar putea reprezenta o cauză de îngrijorare – aluzie făcută de ruşi la o juntă în Washington – McMaster are calităţile unui favorit al mass mediei, în stilul secretarului Apărării James Mattis. Profilul noului consilier pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă îl descrie pe acesta ca un general-filozof care poate mânui o puşcă cu o mână şi, în acelaşi timp, poate recita din Clausewitz.

Este dificil de spus exact ce fel de politici ar putea promova McMaster în privinţa Rusiei. Precum Mattis, McMaster are reputaţia unui serios gânditor al apărării. El este bine cunoscut pentru criticile sale la adresa Vietnamului şi rescrie cartea despre combaterea rebeliunilor din Irak şi Afganistan. Uneori, el a avertizat că Rusia ar putea provoca în mod serios dominaţia militară şi politică a SUA în Europa.

În anii recenţi, McMaster a condus U.S. Army Capabilities Integration Center, un fel de think-tank în cadrul armatei. El avea sarcina de a analiza strategiile şi tendinţele de apărare ale potenţialilor inamici ai SUA şi a prezentat recomandări privind modul în care ar trebui să se pregătească americanii pentru războaie viitoare. În acest rol, McMaster a fost implicat în regândirea posturii de apărare adoptată de SUA.

La începutul anului trecut, McMaster a publicat un raport despre tehnicile moderne şi abilităţile de război ale ruşilor. Co-autorii raportului respectiv au efectuat câteva călătorii neanunţate pe liniile de front ale conflictului din Ucraina pentru a studiat tacticile separatiştilor susţinuţi de Rusia. Raportul ulterior a estimat că armata americană este depăşită de capabilităţile cibernetice şi de război electronic ale ruşilor.

De atunci, McMaster a acuzat Rusia că desfăşoară o campanie ofensivă împotriva ordinii internaţionale de după cel de-al Doilea Război Mondial. La un eveniment organizat de Center for Strategic and Internaţional Studies (CSIS) în Washington, în mai 2016, el a precizat că eforturile Moscovei în Ucraina reprezintă o “campanie sofisticată” ce constă în folosirea de “forţe convenţionale ca o acoperire pentru desfăşurarea de acţiuni neconvenţionale”.

Evaluarea asupra intenţiilor Moscovei şi a abilităţii de a pune în aplicare [acele intenţii] reflectă o viziune pe care o are Mattis. Cei doi par să nu fie de acord cu retorica lui Trump în privinţa Rusiei şi a liderului său, Vladimir Putin. În acelaşi timp, viziunea lui McMaster este opusă de cea a lui Flynn, care pare să fi fost pe aceeaşi lungime de undă cu Trump în privinţa Rusiei. Dar, faptul că Trump l-a numit totuşi pe McMaster în poziţia de consilier pentru probleme legate de securitatea naţională ar putea sugera că liderului american nu îi pasă de acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii