Noul Ambasador al României la Chişinău: "Partenerii externi ai Moldovei au nevoie de fapte, nu declaraţii"

După ce a reiterat susţinerea pe care România este dispusă să o acorde Moldovei în parcursul său european, noul ambasador al României la Chişinău a subliniat - Chişinăul are nevoie de reforme aprofundate.
Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău
Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău (intervio.ro)

Daniel Ioniţă, noul ambasador al României în Republica Moldova, şi-a manifestat optimismul că misiunea sa în Republica Moldova va continua să consolideze relaţiile dintre aceste două state, declaraţia fiind făcută în cadrul unei conferinţe de presă de prezentare a planului de acţiuni şi directive.

Ambasadorul şi-a început discursul cu precizarea că relaţiile României cu Republica Moldova au conotaţii profunde. „Mai mulţi cetăţeni deţin cetăţenia românească, ceea ce reprezintă un lucru bun" şi în acelaşi timp "România rămâne a fi partenerul cel mai fidel al Moldovei în parcursul său european” a punctat Ioniţă.

În ultimii ani s-au înregistrat schimbări vizibile în ceea ce priveşte dezvoltarea reformelor în Republica Moldova, a afirmat Ioniţă, precizând că în „ultimii ani au fost făcuţi paşi concreţi şi vizibili in procesul de colaborare cu UE”. În plus, intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană la 1 iulie, vizita Fondului Monetar Internaţional la Chişinău sunt în continuare aspecte încurajatoare pentru parcursul european al Moldovei.

Totodată, acum este momentul când Chişinăul are nevoie de decizii curajoase, a afirmat Ioniţă. Chiar dacă ambasadorul a accentuat interesul României în dezvoltarea Moldovei şi a punctat că aceasta reprezintă o prioritate strategică pentru România, de ce are nevoie Moldova la moment este de un interes sporit în aprofundarea reformelor. „Efortul trebuie să meargă spre profunzime” a declarat diplomatul, referindu-se şi la partenerii externi ai Moldovei, UE şi SUA care aşteaptă „fapte, nu declaraţii din partea Moldovei”.

De parcursul pozitiv al reformelor la Chişinău este strâns legat şi împrumutul promis de România Republicii Moldova. În acest sens, Ioniţă a reiterat natura condiţională a împrumutului de 150 milioane de euro stabilită de guvernul de la Bucureşti. „Suntem pregătiţi să oferim împrumutul când toată lista de condiţii va fi îndeplinită” a subliniat Ioniţă. Pentru îndeplinirea tuturor condiţiilor este nevoie şi de un acord tehnic cu FMI, misiunea aflându-se acum la Chişinău.

Noul ambasador delegat la Chişinău a mai menţionat că unele proiecte de asistenţă nerambursabilă în Republica Moldova vor continua şi pe durata mandatului său la Chişinău. Printre acestea se numără bursele şcolare oferite elevilor şi studenţilor, programele de renovare a şcolilor şi grădiniţelor şi proiectul microbuzelor şcolare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe