Noua Zeelandă interzice puştile automate şi semi-automate. Mici excepţii

Premierul neozeelandez a anunţat că armele automate şi semi-automate nu vor mai fi vândute în ţară. Afirmaţiile au fost făcute la câteva zile după uciderea a 50 de persoane în două moschei din Noua Zeelandă.
Premierul neozeelandez Jacinda Ardern
Premierul neozeelandez Jacinda Ardern (Jack Taylor/Getty Images)

Arme automate şi semi-automate, precum cele folosite în atacul mortal asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch în 15 martie nu vor mai fi disponibile în Noua Zeelandă, a anunţat joi premierul Jacinda Ardern, potrivit Deutsche Welle.

“Toate armele semi-automate [precum cele] folosite în atacul terorist de vineri vor fi interzise”, a susţinut Ardern.

Interdicţia va fi aplicată asupra tuturor puştilor de asalt şi a puştilor semi-automate MSSA, precum şi a tuturor tipurilor de încărcătoare de mare capacitate şi componente folosite pentru a transforma diverse arme în MSSA.

Câteva excepţii

Premierul a precizat că noua lege va intra în vigoare în 11 aprilie, iar guvernul lucrează la un plan de răscumpărare la scară mare pentru a-i încuraja pe deţinătorii armelor interzise să le predea. Totuşi, ea nu a precizat ce fel de măsuri vor fi luate pentru a aplica noua lege.

Suspectul acuzat de comiterea atacului şi-a cumpărat armele legal, folosind o licenţă standard pentru armele de foc. Apoi, le-a îmbunătăţit ilegal capacitatea folosind încărcătoare cu 30 de gloanţe, lucru care a fost “realizat cu uşurinţă printr-o simplă achiziţie online”, a susţinut Ardern.

Poliţia nu a publicat pe moment detalii privind tipul de arme folosite, însă imaginile video sugerează că cel puţin una dintre arme a fost o puşcă semi-automată similară cu un AR-15, care a fost disponibilă până acum în Noua Zeelandă.

Ardern, care a promis imediat după atacul din Christchurch că va înăspri legile privind armele de foc, a declarat că, de fapt, Cabinetul ei va lucra la stabilirea unor excepţii legale de la noua interdicţie, precum în cazul fermierilor care trebuie să îşi sacrifice turmele. Totuşi, premierul a insistat că orice de fel excepţii vor fi “strict reglementate”.

Noua Zeelandă are o populaţie de sub 5 milioane de locuitori şi are între 1,2 şi 1,5 milioane de arme de foc, dintre care aproximativ 13.500 sunt arme de tipul MSSA.

Majoritatea fermierilor deţin arme de foc, pe care le folosesc pentru uciderea dăunătorilor şi pentru sacrificarea vitelor rănite. Vânatoarea de agrement este populară, iar cluburile de arme de foc şi poligoanele de tragere sunt ceva obişnuit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe