Noua rundă de discuţii comerciale sino-americane se încheie fără progres

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)

SUA şi China au încheiat miercuri, în Shanghai, discuţiile comerciale fără a înregistra vreun progres în direcţia finalizării războiului lor comercial costisitor, potrivit Deutsche Welle.

Întâlnirea dintre reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin şi vicepremierul chinez Liu He s-a încheiat cu 40 de minute înainte de termenul propus. Lighthizer şi Mnuchin nu au făcut comentarii pentru presă după întâlnire.

Aceasta a fost prima rundă de discuţii de când preşedintele americane Donald Trump şi omologul chinez Xi Jinping au căzut de acord asupra unui armistiţiu în luna iunie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a precizat că SUA este de vină pentru că nu s-au înregistrat progrese.

"Cred că SUA ar trebui să manifeste mai multă sinceritate şi bună credinţă", a precizat Hua Chunying.

Până acum, SUA a aplicat tarife în valoare de 250 miliarde de dolari asupra unor importuri chineze, iar China a aplicat tarife în valoare de 110 miliarde de dolari la unele importuri americane.

Cele două mari puteri au început să aplice tarife reciproce ca urmare a nemulţumirii Washingtonului că Beijingul fură tehnologii americane sau forţează companiile americane din China să predea tehnologii.

Întâlnirea din Shanghai a fost eclipsată de Trump, care a declarat marţi că Beijingul doreşte ca el să piardă alegerile prezidenţiale din 2020 pentru a încheia un acord comercial mai lejer cu o administraţie democrată.

"Ei se roagă ca Trump să piardă. Şi apoi vor încheia un acord cu cineva care nu ştie ce face", a susţinut liderul de la Casa Albă.

Pe Twitter, Trump a scris că Beijingul nu a fost de acord să achiziţioneze mai multe produse agricole americane şi a promis că va obţine un acord şi mai dur dacă va fi reales anul viitor.