Noua imagine a Avei, femeia din Epoca Bronzului

Ava
Ava (Achavanich Beaker Burial Project)

Ava era brunetă, cu tenul măsliniu, ochii negri şi aspect similar cu cel al actualilor spanioli, chiar dacă trăia în Scotia, unde, probabil, a sosit ca urmare a unui flux migratoriu: acesta este portretul Avei, femeia din Epoca Bronzului moartă cu peste 4.200 de ani în urmă în Scotia, a cărei faţă a fost reconstituită datorită ADN-ului.

Cercetarea, care a permis descifrarea secretelor unui astfel de ADN antic, a fost publicată în Proceedings of the Society of Antiquaries of Scotland de către arheologul Maya Hoole, responsabil al Achavanich Beaker Burial Project.

Rămăşiţele Avei au fost descoperite într-un mormânt săpat în stâncă, în anul 1987, la Achavanich, în Caithness, Scotia, şi a fost realizat deja un prim portret, foarte diferit de cel actual: mai întâi se credea că femeia avea părul roşu şi ochi albaştri.

(Achavanich Beaker Burial Project)

Ultima analiză genetică a dus, în schimb, la o reconstrucţie diferită, graţie unei reconstituiri faciale realizate de artistul medico-legal Hew Morrison, de la Universitatea Dundee din Scotia.

(Achavanich Beaker Burial Project)

"Arheologii găsesc rar urme care indică culoarea ochilor, a părului sau a pielii, dar datorită acestor noi tehnici, acum putem vedea persoanele din preistorie", notează Hoole.

Ideea că face parte din migranţii proveniţi din Europa este foarte atractivă pentru cercetători „deoarece ştim că erau foarte puţine, sau chiar inexistente, legături genetice cu populaţiile locale din neolitic rezidente în zonă înainte de cazul Avei", a afirmat Hoole.

Ava, care la momentul decesului ar fi avut o vârstă între 18 şi 25 de ani, trăia într-o comunitate a populaţiei Beaker, care creştea vite, mânca carne, folosea plantele locale în scopuri medicinale şi erau meşteşugari calificaţi. "Era o femeie sănătoasă, care probabil efectua o muncă fizică. Nu cunoaştem motivul morţii ei, dar modul în care a fost îngropată indică faptul că s-a făcut un efort suplimentar pentru a-i construi mormântul. Era respectată“, a precizat arheologul.

Articol de referinţă: ‘Ava’: a Beaker-associated woman from a cist at Achavanich, Highland, and the story of her (re-)discovery and subsequent study

Mai multe informaţii: Giving life to a woman found în a 4,250-year-old grave in Caithness