Nou record mondial - Valeri Rozov a sărit în gol de la 6.543 metri, în Himalaya

Căţărătorul de origine rusă şi BASE jumper-ul Valeri Rozov şi-a adăugat un nou record mondial carierei sale deja impresionante în sporturile extreme, reuşind să sară de la o înălţime de 6.543 m, din vârful muntelui Shivling, situat în partea indiană a Himalayei.

Valeri Rozov este un adevărat superstar în lumea BASE jump-ului, un sport extrem ce implică sărituri din diverse locuri, precum poduri, clădiri sau turnuri. Rusul, în vârstă de 47 de ani, are deja la activ sărituri spectaculoase, precum cea în vulcanul Kamceatka (2009) sau de pe vârful Ulvetanna din Antarctica (2010), acestea făcându-l cunoscut în întreaga lume.

Mulţumită aptitudinilor sale excelente de căţărător, Rozov a dus de curând lucrurile la următorul nivel, realizând cel mai provocator salt de BASE care a existat până acum. După o expediţie de 30 de zile care a inclus o ascensiune de şase zile, "căţărătorul de BASE", după cum îşi spune, împreună cu partenerii săi Aleksandr Ruşkin şi Victor Volodin au ajuns pe vârful Shivling din partea indiană a munţilor Himalaya pe 25 mai la exact ora 13: 30. După o pauză de revigorare, Rozov a găsit locul perfect pentru decolare la 6.420 m, de unde să încerce să doboare recordul mondial. Doar 90 de secunde mai târziu, după ce a prins viteze de până la 200 km(h, rusul a aterizat 2.200 m mai jos, pe gheţar.

Celorlalţi membri ai expediţiei le-a luat trei zile întregi pentru a duce la bun sfârşit coborârea, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de Red Bull, sponsorul acestui eveniment.

"Acesta a fost primul meu proiect în Himalaya", a precizat dublul campion mondial la paraşutism după zborul care a stabilit un nou record mondial. "Am întâmpinat câteva dificultăţi pe parcurs, deci sunt foarte mulţumit că am putut finaliza săritura cu succes", a adăugat Rozov.

Ajungând în vârf, Rozov, Ruşkin şi Volodin au devenit şi primii ruşi care au urcat vreodată masivul Shivling, recunoscut pentru trecătorile periculoase. Într-adevăr, acest vârf, care este denumit deseori ca "Matterhorn-ul munţilor Himalaya", datorită formei şi faptului că reprezintă cea mai importantă sursă de apă a Gangelui, a fost cucerit prima dată de-abia în anul 1974.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport