Nou elefant la orizont. Şerban Nicolae vrea să legifereze graţierea corupţilor

Cei care se bucurau că OUG 13 a fost abrogată şi că graţierea corupţilor părea îngropată sub presiunea protestelor, s-au bucurat prematur. Senatorul Şerban Nicolae ţine musai să-i scoată din puşcării pe cei condamnaţi pentru corupţie, inclusiv pe cei ce au luat şi dat mită sau au comis fapte de abuz în serviciu.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

Sute de mii de români au cerut, în ultima perioadă, demisia celor ce au vrut să graţieze corupţii şi să modifice Codul Penal în favoarea acestora. Cu toate acestea, partidul la putere nu renunţă la ideea de a-i scoate de după gratii pe cei ce au spoliat ţara. Astfel, potrivit Hotnews ro, Şerban Nicolae, preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, a transmis colegilor săi din comisie amendamentele pe care le va depune marţi la proiectul legii graţierii, unul dintre acestea prevazând faptul că se graţiază şi cei condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Concret, senatorul propune eliminarea din lista pedepselor pentru care nu se beneficiază de graţiere a articolelor care se referă la infracţiunile de corupţie - art. 289-294 precum şi a articolului 297 vizând abuzul în serviciu, sau a articolul 269 - favorizarea făptuitorului - prevăzute în noul Cod Penal precum şi a celor din vechiul Cod Penal, arată sursa citată

"Eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat, în condiţii de igrasie, de igiena precară. (...) Daca România va fi obligată să platească despăgubiri va plăti, şi pentru corupţi, şi pentru evazioniţti, pentru toate categoriile de infractori. (...) Nu există niciun element în societate care sa ducă la concluzia ca societatea a fost înspăimântată că a fost înfricoşată de faptul ca vor iesi criminalii, violatorii, tâlharii la drumul mare şi că ar fi cineva in pericol", a explicat Serban Nicolae.

Liber la furt fără consecinţe preţ de o lună

Mai mult, potrivit Adevărul, senatorul PSD le oferă infractorilor şansa de a comite fapte penale încă o lună de la intrarea în vigoare a legii, suspendând, practic, în acest timp întreaga legislaţie penală. Astfel, un amendament propus de Nicoale propune ca „dispoziţiile prezentei legi se aplică faptelor săvârşite până la intrarea acesteia în vigoare“, iar legea intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Practic, amendamentul le oferă şansa infractorilor să afle din lege ce infracţiuni se graţiază şi să le poată comite în intervalul de o lună, căci oricum vor fi graţiaţi.

Proiectul lui Nicolae va fi dezbătut mâine în comisia juridică, pe marginea proiectului legii graţierii urmând să se centralizeze şi să se discute amendamentele depuse.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că înainte de maratonul protestelor declanşat de adoptarea OUG 13, românii au ieşit masiv în stradă pentru a se opune ordonanţei graţierii, pregătită de Florin Iordache ca o mănuşă pentru corupţi.