Nou elefant la orizont? Cadou nesperat de la politicieni pentru funcţionarii publici penali

În timp ce oamenii cer de zile în şir în Stradă ca penalii să nu mai aibă ce căuta în politică şi funcţii publice, mai mulţi senatori vor ca funcţionarii trimişi în judecată pentru corupţie să rămână pe post. Motivul? Prezumţia de nevinovăţie.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Senatori PNL, PSD şi UDMR au depus în Parlament un proiect legislativ prin care cer ca funcţionarilor publici să nu li se mai suspende de drept raportul de serviciu în situaţia trimiterii în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, infracţiuni cu intenţie sau infracţiuni contra umanităţii, relatează Mediafax. Iniţiatorii actului normativ sunt senatorii PNL Răducu Filipescu şi Mircea Cazan, senatorul PSD Eugen Teodorovici şi senatorul UDMR Cseke Attila.

Cum îşi justifică senatorii demersul? Simplu! Susţin că articolul 94 alin. (1) litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici anulează prezumpţia de nevinovăţie a funcţionarilor publici, aşa că cer abrogarea acestuia.

Respectivul articol reglementează situaţiile în care raportul de serviciu al funcţionarilor se suspendă de drept, la litera m stipulându-se că unul dintre aceste cazuri este când s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de tipul "infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea."

Ori, potrivit expunerii de motive, "pentru asigurarea tratamentului egal în faţa legii şi a autorităţilor publice, precum şi pentru respectarea principiului prezumpţiei de nevinovăţie", până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să stabilească vinovăţia funcţionarului, nu se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu.

"Un alt argument în susţinerea abrogării articolului 94 alin (1) litera m) din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici îl constituie încălcarea principiului prezumpţiei de nevinovăţie instituit de Codul Penal, în virtutea acestei prezumpţii, acela împotriva căruia a fost declanşat un proces penal este prezumat nevinovat până la dovedirea vinovăţiei într-un proces public, cu asigurarea garanţiilor dreptului la apărare. De aceea susţinem că toţi cetăţenii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice, indiferent dacă au calitatea de funcţionar public, înalt funcţionar public personal contractual, ori ales local trebuie să beneficieze de tratament egal în faţa legii şi a autorităţiilor publice", se mai arată în expunerea de motive.

Dragnea susţine propunerea ca funcţionarii trimişi în judecată pentru corupţie să nu fie suspendaţi

Potrivit sursei citate, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că susţine propunerea legislativă, căci „nu este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim şi cu principiul de prezumţie a nevinovăţiei."

"Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu această propunere, susţinem”, a declarat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne