Nou atac la pensiile private. Agresor: Guvernul

Guvernul vrea să diminueze începând de anul viitor contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii, ceea ce va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în conturile contribuabililor.
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei),
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul pregăteşte un nou atac la pensiile private prin tăierea la jumătate a contribuţiilor viitoare la Pilonul II de pensii, relatează Hotnews.

Astfel, Ministerul Finanţelor vrea să diminueze începând de anul viitor, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). În cazul în care această măsură va fi aplicată, va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem, au declarat pentru Profit.ro surse din piaţa de profil.

"În primele discuţii cu reprezentanţii industriei de profil, Ministerul Finanţelor ar fi propus şi varianta mai dramatică de reducere a contribuţiei, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%", au susţinut sursele Profit.ro. Surse din industrie contactate de HotNews.ro au confirmat că se discuta într-adevăr aceste scenarii.

"Intenţia a fost anunţată de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, într-o întâlnire cu reprezentaţii conducerii asociaţiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La întâlnire, desfăşurată săptămâna trecută, au fost prezenţi şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, vicepreşedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, şi Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepreşedintele instituţiei. Reducerea ar trebui să devină operaţională de la 1 ianuarie şi va afecta cei aproape 7 milioane de participanţi la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate în conturile individuale de pensii. În varianta cea mai dură, dacă s-ar reduce cu 80%, pentru atingerea unei anumite sume la vârsta pensionării, un salariat care se angajează acum va trebui să muncească 200 de ani, comparativ cu 40 de ani în prezent", au mai afirmat sursele Profit.ro.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne