Norvegia va interzice cerşetoria începând din această vară

(TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
Norvegia va interzice cerşitul în locurile publice, pe baza unui amendament dezbătut luni în Parlament, o măsură controversată care va afecta în special romii de origine română, scrie AFP.

Guvernul de dreapta a elaborat un proiect de act normativ care prevede autorizarea primăriilor să interzică cerşetoria pe plan local începând din vara acestui an, după care va fi introdusă interdicţiea la nivel naţional începând din vara anului 2015. Măsura are toate şansele să fie adoptată.

Ministrul norvegian al Justiţiei Anders Anundsen, care provine din formaţiunea populistă şi împotriva migraţiei, Partidul Progresului, a invocat "o legătură" între cerşetorie şi infracţionalitate, în special furt.

Autorităţile afirmă că la Oslo se înregistrează acelaşi număr de furturi ca la Berlin, deşi cifra locuitorilor oraşului este de şapte ori mai mică.

În localităţile în care va fi interzisă cerşetoria, se va aplica amendă sau o pedeapsă de până la trei luni de închisoare.

Această măsură vizează în primul rând romii, deoarece din cei 194 de cerşetori număraţi în Oslo în 2012, numai şapte erau norvegieni. "Ceilalţi sunt în principal cetăţeni români" de origine romă, a precizat ministrul Justiţiei, adăugând că din 69 de români controlaţi, aproape toţi aveau cazier judiciar în Norvegia.

Amendamentul, care a fost adoptat în primă lectură luni seară, urmează să fie votat în cursul săptămânii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe