Noile reguli de luptă ale Rusiei în Siria

Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)

Siria a declarat că va aplica noi reguli de luptă în ceea ce priveşte Israelul după ce Rusia a adoptat o poziţie mai dură şi mai clară privind conflictul dintre Israel şi aşa-numita “Axă a rezistenţei”. Prin urmare, Damascul va răspunde oricărui atac israelian. În cazul în care israelienii vor distruge o anumită ţintă militară, atunci Siria va răspunde cu o lovitură împotriva unui obiectiv similar în Israel, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Factorii de decizie din Damasc au afirmat: “Siria nu va ezita să lovească un aeroport israelian dacă aeroportul din Damasc este atacat şi lovit de Israel. Acest lucru va avea loc cu consimţământul armatei ruse staţionate în Levant”."

Această decizie politică siriană are la bază poziţia clară adoptată de Kremlin în Siria după doborârea unui avion militar rusesc în 18 septembrie de către forţa aeriană israeliană. În 2015, când a intrat în Siria, armata rusă a anunţat părţile implicate (Siria, Iran şi Israel) că nu intenţionează să interfereze în conflictul dintre ele şi că nu va sta în calea avioanelor de luptă israeliene care bombardează convoaie militare ale Hezbollah care se îndreaptă spre Liban sau depozitele militare iraniene care nu sunt destinate războiului din Siria.

De asemenea, Rusia a informat Israelul că nu va accepta niciun atac asupra aliaţilor săi (Siria, Iran, Hezbollah şi aliaţii lor) implicaţi în lupta împotriva Statului Islamic, a grupului terorist Al-Qaeda şi a aliaţilor acestora. Israelul a respectat voinţa Moscovei până la începutul acestui an, când a început să atace baze iraniene şi depozite militare siriene, deşi nu a atacat nicio poziţie militară a Hezbollah. Regimul din Tel Aviv a justificat atacul asupra bazei iraniene, o unitate militară numită T4, susţinând că de acolo au fost trimise drone asupra Israelului.

Tel Aviv consideră că încălcarea suveranităţii vecinilor săi ca fiind privilegiul său exclusiv. Damascul şi Teheranul au răspuns prin doborârea confirmată cel puţin a unui avion israelian F-16. Israelul a început să atace depozite siriene, în principal unde sunt depozitate rachete iraniene. Iranul a înlocuit fiecare depozit distrus cu alte rachete de pr4cizie mai sofisticate, capabile să lovească orice obiectiv din Israel.

Totuşi, neutralitatea Rusiei faţă de Israel în Siria s-a dovedit a fi destul de costisitoare. Rusia a pierdut mai mult decât Iranul, în special după doborârea avionului său militar Il-20 şi a celor 15 soldaţi ruşi aflaţi la bord, instruiţi să folosească cele mai avansate sisteme de comunicare şi spionaj.

Apoi, Rusia a adus în Siria sistemul de rachete S-300 şi l-a oferit armatei siriene, menţinând în acelaşi timp coordonarea electronică şi comanda radar, Sistemul S-300 reprezintă un pericol pentru avioanele de luptă israeliene doar dacă acestea pătrund în spaţiul aerian sirian. Tel Aviv şi-a ţinut avioanele în afara Siriei începând cu luna septembrie, însă a lansat rachete cu rază lungă asupra a câteva ţinte.

Timp de mai multe luni, preşedintele rus Vladimir Putin a refuzat să îl primească pe premierul israelian Benjamin Netanyahu. Putin a acceptat să se întâlnească cu Netanyahu doar în urma insistenţelor acestuia, în timpul unui summit major sau în cadrul unor întâlniri între şefii de state, fără a accepta totuşi să facă vreun compromis sau vreo reconciliere. Rusia a adoptat acum o poziţie clară şi aparent nu are nicio intenţie să treacă cu vederea acţiunea Israelului. De asemenea, Moscova a considerat că generozitatea sa nu a fost recunoscută şi nici apreciată suficient de Tel Aviv.

Săptămâna trecută, Rusia a acceptat să primească o delegaţie militară israeliană condusă de general-maior Aharon Haliva, după insistenţa Israelului privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări. Totuşi, nu este de aşteptat ca poziţia Rusiei în Siria să se schimbe, iar bombardamentele israeliene asupra ţintelor siriene sau iraniene nu vor fi tolerate.

Zero Hedge a relatat, potrivit unei surse, că: “Rusia a informat Israelul că există ofiţeri ruşi prezenţi la fiecare bază militară siriană sau iraniană şi că orice atac împotriva obiectivelor siriene sau iraniene vor lovi de asemenea şi forţe ruseşti. Putin nu va permite ca soldaţii şi ofiţerii săi să fie loviţi de bombardamentele directe sau indirecte ale Israelului”.

Mai mult, Rusia a dat undă verde Siriei – a precizat sursa – pentru a lovit Israelul în orice moment dacă şi când avioanele israeliene lansează raiduri asupra obiectivelor militare siriene sau când Tel Aviv-ul va lansa rachete cu rază lungă fără ca acestea să zboare deasupra Siriei.

Sursa a confirmat că Siria – contrar afirmaţiilor Israelului – are acum rachetele cu cea mai mare precizie, care pot lovi orice ţintă în interiorul Israelului. Forţele armate siriene au primit rachete cu rază lungă şi medie din partea Iranului. Aceste rachete sunt operate cu sistemul GLONASS – abrevierea de la Globalnaia Navigazionnaia Sputnikovaia Sistema, adică versiunea rusească a GPS-ului. Astfel, livrarea de rachete de către Iran şi producţia de rachete în interiorul Siriei (şi Libanului) sunt acum finalizate.

Totuşi, Israelul a afirmat că a distrus capabilitatea de rachete a Siriei, inclusiv rachetele livrate de Iran. Potrivit sursei, Damascul controlează un număr foarte mare de rachete de precizie, în pofida celor distruse de israelieni. “În Iran, cele mai ieftine şi mai accesibile produse sunt Sabzi [o mâncare iraniană] şi rachetele”, a adăugat sursa.

Potrivit Zero hedge, sursa a mai precizat că noul regulament de luptă sirian este următorul: un aeroport israelian va fi lovit dacă Tel Aviv-ul loveşte un aeroport sirian, şi orice atac asupra unei unităţi militare sau a unui centru de comandă şi control va rezulta într-un atac asupra unor ţinte similare în Israel. Se pare că decizia a fost luată la cele mai înalte nivele şi a fost stabilite obiective clare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe