Noile discuţii privind pacea din Ucraina suspendate la Minsk fără un progres

Soldaţi ucraineni lansează o grenadă după un atac al separatiştilor în Avdiivka, regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 18 iunie 2015.
Soldaţi ucraineni lansează o grenadă după un atac al separatiştilor în Avdiivka, regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 18 iunie 2015. (Captură Foto)

Discuţiile de pace dintre taberele implicate în conflictul din estul Ucrainei au fost suspendate după 6 ore de discuţii în 3 august, unele rapoarte susţinând că aceste discuţii nu au reuşit să asigure un progres asupra unei zone tampon planificate, conform RFE/RL.

Discuţiile de luni din capitala belarusă Minsk au urmărit să salveze acordul fragil de încetare a focului semnat cu 6 luni în urmă între guvernul ucrainean şi separatiştii susţinuţi de ruşi.

În cadrul discuţiilor s-a dorit să se stabilească retragerea armelor mai mici dintr-o propusă zonă tampon, lată de 30 de km şi care separă districtele ocupate de rebeli de restul Ucrainei.

Denis Puşilin, negociator al separatiştilor din Doneţk, a declarat că discuţiile au fost suspendate de partea ucraineană, datorită refuzului Kievului de a-şi retrage forţele din 4 locaţii strategice.

Puşilin a declarat că o parte din discuţii vor continua şi marţi.

“Dar, cel mai probabil, nu se va obţine nimic”, a declarat el. Delegaţii din Kiev şi Moscova nu au discutat cu reporterii.

Luni, Ucraina a raportat moartea a 4 soldaţi în cadrul unor lupte cu rebelii pro-ruşi care au avut loc cu doar câteva ore înaintea discuţiilor din Minsk.

Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat luni reporterilor că alţi 15 soldaţi au fost răniţi în cadrul celor mai recente lupte din provinciile ucrainene estice Lugansk şi Doneţk.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe