Noi teorii despre asasinarea lui JFK

(LEX VAN LIESHOUT / AFP / Getty Images)

Vineri, 22 noiembrie, SUA a adus un omagiu memoriei fostului preşedinte Kennedy, asasinat în urmă cu 50 de ani. Dallas-ul, oraşul care a rămas în istorie drept locul unde a fost omorât cel de al 35-lea preşedinte american a găzduit ceremonii sobre, în memoria lui JFK.

Udaţi de burniţă şi tremurând în frig, mii de oameni s-au strâns în Piaţa Dealey din oraşul Dallas, locul unde a fost împuşcat Kennedy, pentru a celebra memoria preşedintelui ucis în urmă cu 50 de ani.

Deşi ceremoniile şi-au propus să aibă un rol pur comemorativ, autorităţile refuzând să se lase antrenate în dezbaterea numeroaselor teorii pe tema asasinării preşedintelui Kennedy, noi şi noi "dezvăluiri" ies la lumină, încercând să lămurească moartea lui JFK, rămasă un mister pentru americanii care nu cred în teoria lui Lee Harley Oswald ca unic asasin.

La o jumătate de veac după ce moartea preşedintelui Kennedy a zguduit conştiinţa a milioane de americani, SUA are o nouă teorie conform căreia JFK ar fi fost "urmărit" pentru "trădare" chiar de către unul dintre generalii săi de armată, care ar fi făcut propagandă pe această temă prin oamenii lui.

An după an, americanilor le-au fost înfăţişate noi teorii, una mai senzaţională ca alta.

Văduva lui Lee Harvey Oswald, care iniţial mărturisise că soţul ei l-a ucis pe Kennedy, a revenit asupra declaraţiei şi vreme de ani de zile a continuat să suştină că nu Lee Harvey l-a asasinat pe preşedintele John F. Kennedy, el fiind fost doar un ţap ispăşitor al unui complot în care au fost implicate CIA şi Mafia.

De moartea lui Kennedy a fost acuzat şi Fildel Castro, şi U.R.S.S.-ul, şi CIA, şi FBI-ul, şi Federal Reserve, şi Noua Ordine Mondială, petroliştii şi chiar soţia lui, nemulţumită de escapadele soţului său. Toţi cei antemenţionaţi ar fi avut "motive" sa îl asasineze pe preşedintele care se pregătea să schimbe politica ţării rechemându-i acasă pe soldaţii din Vietnam. Kennedy începea să fie perceput ca o pierdere programată în cadrul establishmentului politic, fiind perceput ca mult prea slab în faţa URSS.

S-a afirmat şi că preşedintele şi-ar fi înscenat propria moarte.

S-a lansat şi teoria celui de al doilea trăgător, convenabilă pentru toţi cei implicaţi sau neimplicaţi. Un film documentar intitulat "JFK: The Smoking Gun", realizat de Collin Mclaren, un detectiv australian, susţine că George Hikey, un agent al Secret Service aflat în maşina din spatele celei prezidenţiale l-a împuşcat în mod accidental pe preşedinte pe 22 noiembrie 1963, când maşina în care se afla a frânat brusc.

În acest an a fost lansată şi o nouă carte al cărei autor, Jerome Corsi, susţine că J.F. Kennedy a fost prima victimă a Noii Ordini Mondiale, promovate de către foştii directori ai CIA-ului, Allen Dulles şi de George H.W.Bush.

Şi fosta iubită a lui Lee Harley Oswald a lansat o carte în care fac"dezvăluiri uimitoare" despre faptul că nu Lee l-a omorât pe Kennedy. În cartea sa, numită sugestiv "Eu & Lee: Cum am ajuns sa îl cunosc, iubesc şi pierd pe Lee Harvey Oswald", ea povesteşte că nu Lee l-a împuşcat pe Kennedy. Ea spune că nu prietenul său l-a împuşcat pe Kennedy, Lee fiind doar un ofiţer de informaţii nevinovat care a căzut victimă deoarece a fost implicat într-un complot de "injectare cu microbi ai cancerului" al preşedintelui Castro, de către americani.

Teoria trădării lui JFK

Această recentă teorie susţine că JFK ar fi fost urmărit pentru trădare de către unul dintre generalii săi, Edwin A. Walker. Cu câteva zile înainte de fatidica dată de 22 noiembrie când Kennedy a fost împuşcat, în Dallas au fost distribuite în jur de 5.000 de pliante ce conţineau acuzaţii de trădare la adresa preşedintelui.

Pliantul, cu poza preşedintelui din faţă şi profil, aşa cum sunt fotografiaţi cei investigaţi de către autorităţi, înşiruia sub titlul "Wanted for treason", scris cu litere mari, o serie de acuze extrem de grave la adresa lui JFK.

JFK era acuzat că a "trădat Constituţia". Că cedează suveranitatea Statelor Unite ţărilor controlate de comunişti. Că îşi trădează aliaţii tradiţionali, precum Cuba şi Portugalia, pentru a se apropia de ţări precum URSS, Iugoslavia şi Polonia. Că are o atitudine prea "laxă" faţă de comunism, permiţând şi încurajând revolte inspirate de comunism, că a numit anticreştini în funcţii de conducere din instituţiile federale, a invadat un stat suveran cu trupe federale, etc.

Autorul acestei acţiuni ar fi fost Edwin A. Walker, un texan care a luptat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în cel din Coreea. În urma unei investigaţii dispuse de Kennedy, el a fost nevoit să demisioneze după ce a ieşit la iveală că a încălcat "legea Hatch" care le interzice angajaţilor federali să se implice în activităţi politice distribuind soldaţilor din subordine scrieri ale John Birch Society (organizaţie ce promovează anti-comunismul, republica constituţională, guvernarea limitată, etc.).

După demiterea sa, Walker s-a mutat la Dallas devenind unul dintre liderii mişcărilor de dreapta din oraş.

După asasinarea lui Kennedy, organizaţia fostului general Walker a fost şi ea suspectă un timp, fiind însă exonerată de vină de către comisia care a anchetat moartea lui Kennedy. Anchetele comisiei Warren au scos însă la iveală o coincidenţă bizară. La data de 10 aprilie 1963, un glonţ a şuierat pe lângă capul lui Walker, fostul general scăpând viu "ca prin minune". Conform mărturiei Marinei Oswald, autorul tentativei de asasinat a lui Walker a fost chiar Lee Harvey Oswald care a planificat crima cu luni de zile înainte de asasinarea în noiembrie a lui Kennedy.