Noi tensiuni la graniţa dintre China şi India

Trupe indiene în regiunea Ladakh
Trupe indiene în regiunea Ladakh (The Indian Times)

În ultimul weekend, au fost raportate noi ciocniri între trupele indiene şi chineze de-a lungul frontierei puternic contestate numite Linia ce Control Actual, din Himalaya.

Ministerul Apărării din India a acuzat trupele chineze de „mişcări militare provocatoare” sâmbătă seară. Iată declaraţia completă a armatei indiene cu privire la incident:

„În noaptea de 29/30 august 2020, trupele Armatei de Eliberare a Poporului (PLA, numele dat de regimul comunist armatei chineze, care aparţine, de fapt, Partidului) au încălcat consensul anterior la care s-a ajuns în cadrul angajamentelor militare şi diplomatice în confruntarea din estul zonei Ladakh şi au desfăşurat mişcări militare provocatoare pentru a schimba status quo-ul".

"Trupele indiene au blocat activitatea PLA pe malul sudic al lacului Pangong Tso, au întreprins măsuri pentru a îşi consolida poziţiile şi a împiedica intenţiile chineze de schimbare unilaterală a configuraţiei din teren. Armata indiană se angajează să menţină pacea şi liniştea prin dialog, dar este de asemenea hotărâtă să-şi protejeze integritatea teritorială. O întâlnire la nivel de comandant de brigadă este în desfăşurare la Chushul pentru a rezolva problemele. "

Cea mai recentă luptă între cele două părţi a avut loc pe malul sudic al lacului Pangong Tso, un lac glaciar la o înălţime de 4.500 de metri de-a lungul Liniei de Control Actual, o frontieră sino-indiană de 4000 de km. Ambele ţări au plasat trupe, tancuri, tunuri de artilerie, elicoptere, avioane de vânătoare şi alte întăriri, deoarece ostilităţile dintre cele două state, pornite în momentul agresiunii trupelor indiene de către grănicerii chinezi, au intrat în a cincea lună.

În ceea ce priveşte bătălia reală, Asian News Internaţional (ANI), o agenţie de ştiri indiană din New Delhi, a raportat că surse indiene au declarat că trupele chineze au încercat să „încalce” terenul indian folosind un „număr considerabil de trupe”, dar forţele indiene au reuşit să împiedice planul. Numărul victimelor sau al trupelor capturate nu a fost încă raportat de niciuna dintre ţări.

Forţele indiene au declarat pentru ANI că avioanele tip stealth chineze (Chengdu J-20) patrulează frontiera sino-indiană, pe măsură ce tensiunile continuă să crească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe