Noi stenograme DNA: Mircea Băsescu a fost şantajat şi ameninţat. Marian Căpăţână a cheltuit banii de la clanul Bercea în alt scop

Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)

Noi stenograme DNA relevă că Mircea Băsescu a fost şantajat şi ameninţat de membrii familiei lui Bercea Mondialu' şi că banii daţi de familia lui Mondialu' s-au oprit la Marian Căpăţână, fără să ajungă la fratele preşedintelui.

Din rechizitoriul în baza căruia procurorii DNA au trimis în judecată cinci membri ai familiei lui Bercea, se arată că fratele preşedintelui a înregistrat cu telefonul mobil o convorbire purtată în data de 1 noiembrie 2013 cu Florin Anghel, fiul lui Mondialu', în cadrul căreia fratele preşedintelui este ameninţat cu moartea.

"De nu te-oi face acum să nu mai fii bun toată viaţa ta...toate care mergeau...că mi-ai luat 600.000 euro şi nu ne-ai făcut nimic. Să ştii de la mine...cum te-oi face...să mă ţii minte...toată viaţa ta (...) că tu banii pe care mi i-ai luat de mine...Păi îţi dai seama ce faci? Băi nenicule, nu-ţi dai seama ce faci? La toate televiziunile acum...de la Bucureşti mă duc. De nu te-oi face de râs...în toată ţara asta...să audă pe tot globul...ai văzut că nu erau bani...să-l scapi", l-ar fi ameninţat Florin Anghel pe Mircea Băsescu, conform stenogramelor, citate de ziare.com.

După această discuţie, fratele preşedintelui a sesizat Parchetul de lângă Tribunalul Constanţa, care a deschis un dosar penal, clasat în data de 29 aprilie 2014. Din data de 2 noiembrie 2013 însă, telefoanele date de Florin Anghel au fost interceptate de organele de urmărire penală, stabilindu-se că „fiul lui Bercea a discutat cu fiul unor gardieni de la Penitenciarul Colibaşi, unde era încarcerat tatăl său precum şi cu o altă persoană, cu privire la posibilităţile a-l ajuta pe tatăl său, precum şi cu fiul şefului Poliţiei oraşului Drăgăneşti Olt”, se precizează în rechizitoriul DNA.

Procurorii mai notează că familia Bercea a dat banii lui Marian Căpăţână, arestat şi el preventiv în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influenţă, bani pe care Căpăţână a promis că îi va remite lui Mircea Băsescu, pentru a obţine eliberarea lui Bercea. Banii nu au ajuns însă la Mircea Băsescu, fiind folosiţi de Căpăţână pentru a cumpăra societatea Aversa, lucru recunoscut chiar de către Florin Anghel.

Din stenograme reiese că familia lui Bercea l-a ameninţat cu moartea pe Căpăţână pentru că a folosit în scop personal banii destinaţi eliberării lui Mondialu, în loc să îi dea lui Mircea Băsescu.

„La rândul său, inculpatul Anghel Florin a afirmat că persoana vătămată Băsescu Mircea fusese păcălită de către martorul Căpăţână Marian Adrian care luase banii de la el, dar nu îi folosise pentru a obţine eliberarea tatălui său ci pentru a-i investi în societatea comercială Aversa. În acest context, inculpatul Anghel Florin a exercitat ameninţări cu moartea la adresa martorului Căpăţână Marian Adrian: '...la puşcărie, de nu-ţi bag un cuţit direct în cap, te las leş acolo!' şi i-a reproşat acestuia investirea banilor primiţi de la el în activitatea firmei Aversa: 'păi tu iei bani de la tata şi-i bagi în Aversa?'", mai susţin procurorii.

Soţia lui Bercea, Anghel Fănica s-a arătat şi ea mirată de faptul că Marian Căpăţână a investit banii primiţi pentru eliberarea soţului ei în firma Aversa, din discuţie rezultând că acesta nu dăduse banii lui Mircea Băsescu: "

"Mariane, unde e banii? Mariane, tu ai mâncat banii atunci!...unde-i banii mei care ţi i-am dat? Unde i-ai dus? Uite, cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui! Da, uite-l!...pe noi ne interesează asta: unde e banii pe care ţi i-am dat? Unde i-ai dus? Uite, cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui...Eu ţi-am dat bani să-i dai la Aversa?...Să-mi iei banii şi să-i pui la Aversa...Păi dacă tu ştiai că îmi iei banii şi îi pui la Aversa nu trebuia să îmi iei banii, băi" i-a reproşat Fănica Anghel lui Căpăţână, ameninţându-l că, dacă nu îi restituie cei 280.000 euro o să-l facă să-şi treacă locuinţa pe numele ei: "să moară copiii mei dacă nu mă mut eu la tine în casă la Drăgăneşti cu toţi copiii mei! De nu te duci tu să faci acte de vânzare cumpărare pe numele meu...Marienică, să fim înţeleşi, mergi cu mine la notar şi îmi faci acte pe casa ta...pe tot ce este al tău".

La rândul lui, fiul lui Bercea, Florin Anghel îl ameninţa şi el pe Marian Căpăţână: "dacă nu, să moară familia mea, de nu înjunghii pe toţi".

În timpul investigaţiilor, Marian Căpăţână le-a confirmat procurorilor că, în luna aprilie sau mai 2011, a luat cu împrumut de la Florin Anghel suma de 600.000 euro, în două tranşe, însă a precizat că scopul împrumutului a fost de a achiziţiona mijloacele de producţie ale SC Aversa SA, vândute la licitaţie de către AVAS în cadrul procesului de reorganizare judiciară a societăţii, nu eliberarea lui Bercea.

Marian Căpăţână a susţinut că nu a primit banii pentru a obţine eliberarea din arest a lui Bercea Mondialu' şi că nici nu a afirmat la nici un moment că ar avea, personal sau prin intermediari, influenţă asupra vreunui magistrat care ar fi putut să îl pună în libertate pe acesta.

Căpăţână a mai declarat că i-a restituit lui Florin Anghel 320.000 euro, în perioada mai - iunie 2012, plata fiind făcută în biroul lui Mircea Băsescu din Portul Constanţa Sud - Agigea, astfel încât este posibil că membrii familiei lui Bercea să fi apreciat că banii restituiţi lor ar fi provenit de la Mircea Băsescu.