Noi scumpiri în anul 2013

Potrivit politicii fiscale, în anul 2013 vor creşte accizele pentru ţigări şi carburanţi, precum şi taxa pentru utilizarea drumurilor. Totodată, anul acesta intră în vigoare şi cota standard a TVA pentru producţia agricolă.

În luna noiembrie a anului 2012, Misiunea Fondului Monetar, care a vizitat Moldova, a recomandat dublarea taxei pentru utilizarea drumurilor naţionale de către străini. Astfel, Guvernul a decis că proprietarii maşinilor cu numere de înmatriculare străine să plătească pentru vinietă patru euro, pentru o săptămână de aflare în Moldova. De două ori mai mult vor achita cei care se vor afla în ţara noastră 15 zile, iar pentru o lună - 14 euro. Totodată taxa va ajunge la 30 euro pentru o perioadă de trei luni, iar pentru 180 de zile - la 50 de euro, relatează Publika.TV.

Pentru cei care au vehicule cu numere de înmatriculare din Moldova, taxele vor creşte cu 100, iar în unele cazuri chiar cu 200 de procente. Pentru motocicletele cu motoare de până la 500 de centimetri cubi, taxa va ajunge la 200 de lei, iar cele care au o capacitate a motorului mai mare vor plăti de două ori mai mult.

Potrivit sursei citate, proprietarii automobilelor cu volumul motorului de până la două mii de centimetri cubi vor achita câte 40 de bani pentru fiecare centimetru, iar în cazul motoarelor de până la trei mii de centimetri cubi taxa va fi de 60 de bani pentru fiecare centimetru cub. Proprietarii maşinilor cu motoare mai mari de patru mii de centimetri cubi vor plăti câte 80 de bani. Iar câte un leu pentru fiecare centimetru cub vor plăti cei care au maşini cu motor de până la cinci mii de centimetri cubi. Majorările îi vizează şi pe cei care au remorci, dar şi autobuze.

Începând cu anul 2013, pentru un automobil de opt ani accizele vor fi mai mari cu cinci la sută, iar pentru cele de nouă şi 10 ani, acestea vor creşte cu 10 şi, respectiv, 15 la sută.

Mai mult ca atât, pentru a obţine mai mulţi bani în fondul rutier, Guvernul a decis să majoreze şi accizele pentru carburanţi. În 2013, acestea vor creşte cu 10,8 la sută, proporţional creşterii Produsului Intern Brut. Guvernul intenţionează să introducă reglementări mai stricte pe piaţa produselor petroliere, pentru a preveni scumpirea carburanţilor la pompă, după majorarea accizelor.

Pentru producţia agricolă, Guvernul a reintrodus cota standard a TVA de 20 la sută, faţă de opt la sută, cât a fost în 2012. Totuşi, 12 la sută din această cotă le va fi returnată producătorilor agricoli, nu mai târziu de o lună. Şi TVA pentru zahăr va creşte de la opt la 20 la sută. În cazul gazului natural, această taxă va ajunge până la opt la sută.

Pentru a diminua consumul de ţigări, Guvernul majorează, în fiecare an, accizul pentru ţigări. Până în 2020, preţul unui pachet de ţigări comercializate în Moldova urmează să ajungă la media din Uniunea Europeană. Din 2013, accizul pentru 1.000 de ţigări va creşte cu 50 la sută. A doua componentă a accizului, pentru valoarea de pe raft a mărfii, va rămâne la nivelul anului trecut, de 24 la sută. Anul acesta, Guvernul urmează să schimbe şi modalitatea de accizare a băuturilor alcoolice tari.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, aceste modificări vor acumula la Bugetul de Stat o sumă de până la 600 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe