Noi scumpiri ale carburanţilor la pompă din 1 aprilie

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)

Primăvara se apropie cu paşi repezi şi odată cu ea şi scumpirea carburanţilor la pompă. Românii vor plăti , începând cu 1 aprilie, chiar şi 7 lei/l pentru sortimentele mai scumpe de carburanţi, informează capital.ro.

Carburanţii au început deja să se scumpească de la începutul acestui an. Ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara undeva spre finele lui 2013, că preţul carburanţilor nu va creşte, printre altele, ca urmare a stabilizării situaţiei din Irak. Cu toate acestea, preţul carburanţilor la pompă a crescut, deşi era de aşteptat să scadă, nu datorită Irakului, ci datorită cursului de schimb la care se calculează accizele. Guvernul USL a decis însă să schimbe modalitatea de calcul a acestora, astfel că în loc de ieftinire a avut loc o scumpire cu 9-10 bani/litru, iar din aprilie, când va fi introdusă acciza, preţul carburanţilor va creşte cu alţi 40 de bani.

„Anticipăm, fără să avem certitudinea, că impactul va fi de 0,4 lei pe litru, 40 de bani, în linii mari. Nu există miracole şi cu siguranţă această evoluţie se va regăsi în preţul la pompă“, a declarat Cătălin Dumitru, noul vicepreşedinte al grupului Rompetrol, unul dintre principalii jucători de pe piaţa de carburanţi din România.

Reamintim că acciza pe carburanţi a constituit în 2013 un motiv pentru preşedintele Băsescu să refuze semnarea memorandumului cu FMI-ul şi să condiţioneze promulgarea bugetului de renunţarea la acciză, pe care a considerat-o un bir impus abuziv de USL populaţiei pentru a-şi finanţa campaniile electorale din acest an. Preşedintele a promulgat finalmente bugetul după ce a negociat cu Guvernul amânarea introducerii accizei cu 3 luni şi şi-a exprimat speranţa că în urma discuţiilor cu FMI-ul se va renunţa complet la acest "bir." Nu s-a renunţat. Ca urmare a vizitei delegaţiei FMI la Bucureşti în perioada 21 decembrie - 5 februarie, premierul a anunţat că acciza se va introduce, însă nu va mai fi menţionată în Memorandumul cu FMI, astfel că acordul cu instituţia poate deveni funcţional.

Drept urmare, carburanţii se vor scumpi cu între 5%-7%. Petroliştii se aşteaptă la o scădere a consumului, însă doar pe termen scurt. Consumul pe termen lung va creşte, estimează Rompetrolul, care, de altfel, intenţionează să construiască în acest an încă 15 staţii şi să rebranduiască alte 60 de benzinării.

Şi ruşii îşi extind reţeaua de benzinării în România. Gazprom, intrată pe piaţa românească prin NIS Petrol, a construit deja 14 staţii în ţară şi îşi propune să continue strategia de expansiune. În martie 2013, NIS Petrol îşi propunea să deschidă 120 de benzinării până la finalul lui 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie