Noi reguli pe piaţa RCA. ASF vrea să "se spele pe mâini"

Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să scape de răspunderea verificării tarifelor contractelor RCA pasând această sarcină unui actuar independent.
Protest al transportatorilor in fata Guvernului
Protest al transportatorilor in fata Guvernului (Loredana Diacu/ Epoch Times Romania)

După un an în care preţul poliţelor RCA i-a scos pe transportatori în stradă, iar românii au asistat la proteste de amploare, Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să renunţe la supervizarea tarifele RCA, această sarcină urmând să fie preluată de un actuar independent, relatează Adevărul.

Pe de altă parte, firmele de asigurări ar putea fi obligate să le acorde şoferilor asistenţă în cazul unui accident. Propunerile apar într-un proiect de modificare a normei RCA iniţiat de ASF

Revenind la răspunderea verificării tarifelor contractelor RCA propuse de firmele de asigurări, potrivit proiectului ASF, această obligaţie ar urma sa revină unui actuar independent, care nu se află într-o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese cu societatea de asigurare pentru care se emite raportul. Asigurătorii RCA vor transmite, în termen de 30 de zile de la data modificării tarifelor de primă stabilite conform procedurilor interne, un raport întocmit de un actuar independent aprobat de către ASF, care să certifice fundamentarea acestora.

În timp ce ASF se spală pe mâini de răspundere, specialiştii afirmă că măsura poate avea consecinţe grave, căci firmele private care vor superviza tarifele RCA vor putea fi trase mai greu la răspundere în cazul în care preţul poliţelor s-ar modifica nemotivat.

"Casus belli" din acest proiect este de fapt neasumarea de către ASF a calculului tarifelor RCA. Aceasta este miza, nu neapărat grija faţă de consumatori, care este bună, dar nu acesta este scopul proiectului. Nu puteau să pună doar povestea asta că se prindea toată lumea. ASF pasează pe umerii unor terţi responsabilitatea tarifelor RCA, pe care este foarte greu să-i tragi apoi la răspundere, pentru că sunt firme private de actuariat. Aceste firme private vor stabili, practic, tarifele de referinţă la RCA. Cum poţi să elimini suspiciunea unor înţelegeri între asigurători şi aceste firme?”, se întreabă retoric Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), câştigat de Adevărul.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne