Noi proteste în Franţa împotriva reformei pensiilor. Ciocniri între poliţişti şi demonstranţi

Proteste masive împotriva sistemului de pensii în Franţa
Proteste masive împotriva sistemului de pensii în Franţa (Clement Mahoudeau/AFP via Getty Images)

Sindicatele franceze au îngrădit transportul şi au închis şcolile marţi - o zi în care au avut loc noi proteste împotriva reformei pensiilor -, însă nu au reuşit să crească presiunea asupra preşedintelui Emmanuel Macron pentru a anula o reformă de pensii planificată de Crăciun.

Toate marile sindicate au organizat marşuri în aceeaşi zi pentru prima dată în aproape două săptămâni de proteste la nivel naţional, şefii de sindicat sperând să recâştige impulsul necesar stopării schimbărilor legislative.

Ministerul de Interne a declarat că doar aproximativ 600.000 de oameni, la nivel naţional, au răspuns apelului liderilor sindicali. Aceasta a fost o scădere semnificativă faţă de prima zi când au avut loc acţiuni ample, respesctiv 5 decembrie, când au ieşit în stradă 800.000 de persoane.

Sindicatul CGT, principalul organizator al protestului, a declarat că a numărat 1,8 milioane de protestatari la nivel naţional, cu 300.000 mai mulţi decât raportase la 5 decembrie.

„Acest lucru arată că guvernul eşuează în încercările sale de a împărţi oamenii în generaţii. Nu fac decât să crească furia", a declarat CGT într-o declaraţie.

Sindicatele franceze se opun planurilor lui Macron de a reforma sistemul de pensii de stat, potrivit căruia oamenii ar trebui să lucreze până la 64 de ani, faţă de vârsta legală de pensionare - 62 de ani.

Pentru prima dată în ultimii ani, sindicatul mai moderat CFDT a cerut membrilor să iasă la protest împreună cu CGT.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a aruncat grenade anti-revoltă împotriva manifestanţilor din centrul Parisului, în Place de la Nation, dar demonstraţia a fost relativ paşnică în comparaţie cu violenţa şi jafurile care au marcat protestul „vestelor galbene” de la sfârşitul anului trecut.

Unii protestatari îmbrăcaţi în negru, ascunzându-şi feţele cu eşarfe şi măşti, au răsturnat pubele, au încercat să distrugă bannere publicitare şi au aruncat proiectile către cordoanele de poliţie.

Poliţia a declarat că în incidente au fost implicaţi anarhiştii „blocului negru”, o mică minoritate a protestatarilor de altfel paşnici.

De asemenea, poliţia a acuzat un grup de protestatari din Paris care au ignorat un ultimatum de a se dispersa la sfârşitul traseului şi au aruncat cocktail-uri Molotov către cordoanele de poliţie.

Atât sindicatele, cât şi Macron speră să câştige partida înainte de Crăciun, mai ales că grevele din zilele de sărbătoare ar înstrăina un public din ce în ce mai frustrat.

Oponenţii reformei pensiilor au fost încurajaţi de plecarea ţarului programului de reformă a pensiilor, Jean-Paul Delevoye, care a renunţat luni la funcţie printr-o demisie-surpriză.

Muncitorii francezi primesc printre cele mai generoase pensii de stat din lume printr-un sistem împărţit în zeci de scheme diferite. Guvernul Macron susţine că privilegiile pentru diferite categorii de lucrători nu sunt etice şi doreşte un sistem de „puncte” pentru a trata contribuţiile tuturor lucrătorilor în mod egal. Sindicatele susţin că acest lucru reprezintă un atac asupra beneficiilor greu câştigate.