Noi îmbolnăviri confirmă că SARS se transmite cu uşurinţă de la om la om

Coronavirusul, noul virus similar cu SARS.
Coronavirusul, noul virus similar cu SARS. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)

Două cadre medicale din Arabia Saudită, un bărbat de 45 de ani, aflat în stare gravă, şi o femeie de 43 de ani, s-a îmbolnăvit de noul SARS. Ei au contactat virusul de la pacienţi, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ministerul Sănătăţii din Arabia Saudită raportase 24 de cazuri de îmbolnăvire cu noul virus la începutul acestei săptămâni. În prezent, numărul acestora se ridică la 30. 15 pacienţi au murit, conform Reuters.

Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au vizitat Arabia Saudită pentru a discuta cu oficialităţile despre izbucnirea epidemiei, asiguraseră iniţial opinia publică că noul virus se transmite "doar prin contact direct şi prelungit".

Iată însă că cele două îmbolnăviri din spital pun sub semnul întrebării reconfortanta asigurare conform căreia virusul nu se transmite foarte uşor de la om la om.

"Este prima dată când o infecţie cu noul coronavirus este diagnosticată la personalul medical după contactul cu pacienţii", a dezvăluit OMS într-un comunicat.

Această declaraţie vine după ce şi francezii au făcut public duminică un caz de contractare a virusului în spital. Un pacient francez a luat coronavirusul de la vecinul său de salon.

Arnaud Fontanet de la Institutul Pasteur, responsabil de testarea virusului în Franţa, a declarat la o conferinţa de presă că virusul se transmite în principal prin tractul respirator, raportează Associated Press.

Experţii au sugerat numirea noului virus, MERS, de la Middle East Respiratory Syndrom - Sindromul Respirator al Orientului Mijlociu- dar nu s-a ajuns încă la o hotărâre oficială în acest sens.

Indiferent cum s-ar numi, noul SARS a ajuns deja în Franţa, Germania, Arabia Saudită, Iordania, Qatar şi Regatul Unit. OMS a confirmat 40 de cazuri de îmbolnăvire. 20 de oameni au murit.

Virusul cauzează afecţiuni respiratori severe. Rata de deces a fost de un om din doi.

Noul coronavirus a fost comparat cu SARS, o formă neobişnuită de pneumonie care a apărut în China la sfârşitul anului 2002 şi s-a transformat într-un focar internaţional mortal la începutul anului 2003. La vremea respectivă, China a ţinut ascunsă şi chiar a negat izbucnirea bolii, ceea ce a dus la o răspândire rapidă a SARS pe glob. 30 de ţări au fost afectate, 8000 de oameni s-au îmbolnăvit şi în jur de 800 au murit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe