Noi atacuri în nord-vestul Nigeriei, soldate cu peste 30 de morţi

Soldaţii discută cu oamenii în apropierea locuinţelor incendiate de gruparea Boko Haram în satul Zabarmari, 3 iulie 2015, Nigeria.
Soldaţii discută cu oamenii în apropierea locuinţelor incendiate de gruparea Boko Haram în satul Zabarmari, 3 iulie 2015, Nigeria. (Captură Foto)

Noi atacuri desfăşurate de atacatori neidentificaţi în statul nigerian nord-vestic Zamfara s-au soldat cu cel puţin 32 de morţi, pe fondul unei recente escaladări a atacurilor teroriste în ţara africană.

Atacul a avut loc în zona Birnin-Magaji a statului Zamfara, preşedintele guvernului local, Muhammad Gusami, confirmând duminică incidentul mortal în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în capitala statului, Gusua.

Conform oficialului, bărbaţii înarmaţi au atacat satele Kokeya şi Chigama după ce, iniţial, aceştia au intrat în Kokeya cu motociclete, omorând doi săteni, au incendiat locuinţe şi au furat mai multe animale de fermă, mai ales vaci.

Ulterior, atacatorii au revenit în zonă, atacând satul învecinat Chigama şi omorând peste 30 de oameni.

Politia statală a fost citată în presă locală declarând că forţele poliţieneşti şi ale armatei au fost trimise în zonă şi au restabilit ordinea.

Tot duminică, un alt atac cu bombă a vizat o biserică în oraşul nord-estic Potiskum din statul Yobe, provocând moartea a cel puţin cinci persoane.

Deşi niciun grup nu a revendicat încă responsabilitatea pentru atac, în spatele incidentului este bănuit a fi grupul terorist Boko Haram, din moment ce, în trecut, a atacat în repetate rânduri oraşul comercial.

În ultimele câteva zile, grupul militant radical a atacat de asemenea moschei, sate şi pieţe din statul învecinat Borno, în cadrul unui nou val de atacuri în care au fost ucişi peste 200 de oameni.

Reacţionând la atacurile recente, fostul preşedinte nigerian Goodluck Jonathan a cerut naţiunii sale să coopereze cu noul preşedinte ales Mohammadu Buhari în războiul împotriva terorismului în ţara africană.

Jonathan, fiind citat în presă locală, a mai susţinut că războiul împotriva terorismului este o sarcină pentru toţi nigerienii şi nu doar o responsabilitate a forţelor armate ale ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe