Noduri şi semne: FBI anchetează furtul a 18.000 de documente privind 9/11

Turnurile gemene WTC cuprinse de flăcări în timpul atacurilor din 11 septembrie 2001, New York City, SUA
Turnurile gemene WTC cuprinse de flăcări în timpul atacurilor din 11 septembrie 2001, New York City, SUA (Getty Images/Robert Giroux)

FBI investighează furtul a 18.000 de documente referitoare la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center (tragedie cunoscută sub numele de 9/11) de către colectivul de hackeri The Dark Overlord, potrivit Financial Times, care a citat două persoane familiare cu problema.

Postând sub numele de “The Dark Overlord”, hackerii (sau hackerul) au susţinut în ajunul Anului Nou că au furat e-mail-uri şi acorduri de confidenţialitate cu privire la atacurile din 2001, trimise şi primite de grupuri, inclusiv firmele de asigurare Hiscox şi Lloyds’s din Londra şi firma de avocatură Blackwell Sanders Peper Martin, care acum are numele Husch Blackwell.

The Dark Overlord a avertizat că va vinde documentele în schimbul monedei bitcoin, invitând grupurile teroriste Statul Islamic şi Al-Qaeda, precum şi diverse naţiuni, să liciteze online, potrivit Financial Times.

“Plătiţi sau vă vom îngropa cu aceste documente. În cazul în care continuaţi să ne ignoraţi, vom amplifica aceste scurgeri prin publicarea cheilor. De fiecare dată când va fi deschisă o parte, un nou val de răspundere va cădea pe umerii voştri”, se menţionează în scrisoarea publicată de grupul de hackeri, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Dacă sunteţi una dintre zecile de firme de consultanţă implicate în proces, un politician implicat în acest caz, o agenţie de aplicare a legii implicată în investigaţii, o firmă de administrare a proprietăţilor, o bancă de investiţii, un client al unui client, un asigurător global, sau altcineva, puteţi să ne contactaţi pe e-mail-ul alăturat şi să faceţi o cerere ca documentele sau materialele voastre să fie retrase din orice eventuală publicare a materialelor. Totuşi, ne veţi plăti”, se precizează în scrisoare.

Imagini ale unor documente au început să circule miercuri, după ce grupul a publicat chei de decriptare. Acestea par să prezinte comunicaţii legate de World Trade Center (WTC).

FBI este una dintre numeroasele agenţii de aplicare a legii care investighează cazul, potrivit Financial Times. Între timp, The Dark Overlord susţine că este investigat de ani de zile şi că a colectat de asemenea alte informaţii de la Lloyd’s şi Silverstein Properties, înfiinţată de fostul proprietar al turnurilor WTC, Larry Silverstein.

Compania de asigurări Hiscox a afirmat că a Aaflat în aprilie 2018 de atacul comis de grupul de hackeri.

“Sistemele firmei de avocatură nu sunt conectate la infrastructura IT a companiei Hiscox şi sistemele acesteia nu au fost afectate de acest incident”, a afirmat un purtător de cuvânt al Hiscox. “Unul dintre cazurile pe care firma de avocatură le-a gestionat pentru Hiscox şi alte companii de asigurări au avut legătură cu litigiile apărute în urma evenimentelor din 9/11 şi credem că informaţii legate de acest caz au fost furate în timpul acelui atac”.

Atacurile din 11 septembrie au costat industria asigurărilor echivalentul a 45 miliarde de dolari în 2017, potrivit Insurance Information Institute, iar litigiile legate de cine ar trebui să suporte costul au durat ani de zile.

În ultimii ani, atât Hiscox cât şi Lloyd’s s-au extins mult în domeniul asigurărilor cibernetice, vânzând protecţie împotriva costurilor generate de atacuri cibernetice.

Husch Blackwell a declarat că nu a fost hackuita. “Câteva documente care purtau antetul unei firme de avocatură ce a precedat Husch Blackwell au fost făcute publice la începutul acestei săptămâni de către un grup de terorism cibernetic”, a susţinut firma în declaraţie.

Potrivit Financial Times: “După o analiză cuprinzătoare, Husch Blackwell poate confirma că niciun document nu provine de la Husch Blackwell şi că nu a avut loc nicio accesare neautorizată a sistemelor Husch Blackwell, a dosarelor, documentelor şi datelor clienţilor săi”.

Un purtător de cuvânt al Lloyd’s a susţinut că nu există nicio dovadă că sistemele lor au fost atacate, adăugând că firma “va continua să monitorizeze situaţia îndeaproape”.

Silverstein Properties a afirmat că sunt investigate declaraţiile hackerilor, adăugând că “noi suntem la curent cu pretenţiile privind presupuse breşe ale securităţii unor firme implicate în litigiul ce durează de 5 ani referior la asigurările după atacurile din 9/11. Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă care să susţină existenţa unei breşe în securitatea companiei noastre. Am petrecut ultimii 17 ani îndeplinindu-ne obligaţia de a oferi un World Trade Center magnific şi complet reconstruit. Nu ne vom lăsa distraşi de teorii ale conspiraţiei privind 9/11”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe