Nikki Haley demisionează din funcţia de ambasador al SUA la ONU

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că Nikki Haley va părăsi postul de ambasador la ONU la sfârşitul acestui an.

În cadrul unei întâlniri desfăşurate marţi cu Haley în Biroul Oval de la Casa Albă, Trump a confirmat că a acceptat demisia ei, potrivit RFE/RL.

Nu a fost comunicat pe moment motivul demisiei lui Haley.

Trump a declarat că Haley este o persoană “foarte specială”, adăugând că aceasta i-a spus în urmă cu şase luni că ar dori să ia o pauză.

Trump a mai susţinut că, împreună, cei “au soluţionat o mulţime de probleme” şi că speră că ea se va întoarce în cadrul administraţiei într-o altă funcţie.

Haley a precizat în timpul întâlnirii sale cu Trump că sarcina sa a fost de a apăra America pe scena globală.

“Uitaţi-vă la ceea ce s-a întâmplat în doi ani cu SUA în privinţa politicii externe. Acum, SUA este respectată. Poate că unor ţări nu le place ce facem, dar respectă ceea ce facem”, a afirmat ea.

Haley a promovat o poziţie dură în privinţa Iranului şi a justificat reducerile SUA în cazul fondurilor de asistenţă externă.

De asemenea, în timpul mandatului ei la ONU, SUA a plecat la începutul acestui an din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, acuzând organizaţia că are o poziţie părtinitoare împotriva Washingtonului şi Israelului.

Haley, în vârstă de 46 de ani, fost guvernator în Carolina de Sud şi fiica unor imigranţi indieni, a declarat că nu urmăreşte să candideze la prezidenţialele din 2020, în ciuda unor speculaţii în acest sens.

Demisia lui Haley a fost anunţată cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului din luna noiembrie.

În plus, plecarea lui Haley se adaugă pe o listă lungă de membri de top care au părăsit administraţia Trump, inclusiv fostul secretar de stat Rex Tillerson, care a fost concediat în luna martie.

Trump a declarat că ia în calcul mulţi candidaţi pentru poziţia lui Haley şi ca succesor va fi numit într-un interval de 2 sau 3 săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe