Nicuşor Dan: Oprescu şi Ponta - singurii vinovaţi pentru frigul de la iarnă din casele bucureştenilor

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Întâlnirea dintre premierul Victor Ponta şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pe tema situaţiei dificile a RADET, a fost doar o încercare nereuşită a celor doi de a se arăta preocupaţi de această problemă, în contextul în care nu a fost anunţată nicio decizie menită să salveze regia de la un faliment iminent, a atras atenţia joi, în cadrul unui comunicat de presă, Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB).

"Cu binecunoscuta lipsă de respect faţă de cetăţeni, Sorin Oprescu ne-a anunţat că a rezolvat cu Victor Ponta problemele de la RADET, prezentând ca pe o mare victorie scoaterea de la naftalină a memorandumului de fuziune ELCEN-RADET adoptat în urmă cu doi ani şi jumătate şi lăsat baltă de cei doi protagonişti. Este o mare păcăleală, la fel ca celelalte promisiuni făcute de Oprescu în cei 7 ani de mandat.

Procesul de fuziune este unul de durată, estimat la circa doi ani, în vreme ce toamna bate la uşă, iar RADET are ţevile crăpate şi conturile blocate. Peste un milion de bucureşteni riscă să stea în frig în casele lor, la iarnă, din cauza incompetenţei lui Sorin Oprescu şi a nepăsării lui Victor Ponta", a declarat Nicuşor Dan.

Şeful USB reaminteşte că, încă de anul trecut, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat transformarea RADET în societate comercială pentru fuzionarea cu ELCEN, dar concret nu s-a făcut nimic în acest sens, aceasta fiind cea mai bună dovadă că nu există un interes real în rezolvarea problemelor.

"Acum vine Sorin Oprescu şi ne vorbeşte de transformarea RADET în societate comercială ca pe o mare victorie, dar nu suflă un cuvânt despre rezolvarea problemelor datoriilor sau despre asigurarea banilor necesari pentru reparaţii. Zero soluţii, zero viziune", subliniază Nicuşor Dan.

În opinia USB, Sorin Oprescu nu a fost interesat de găsirea unor soluţii eficiente pentru RADET, fiind adeptul subvenţionării risipei. USB are pregătit un plan adecvat pentru problema căldurii în Bucureşti, care presupune o investiţie de circa 1 miliard de euro, pentru 3-5 ani, în propriile generatoare de energie ale Primăriei, cu efectul reducerii costului gigacaloriei la 170 lei, faţă de circa 360 de lei cât ajunge azi, în mod real.

Cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,8 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.