Nicuşor Dan, nemulţumit. "Guvernul Cioloş a făcut deja o primă concesie partidelor mari"

Promisiunea alegerilor locale în două tururi de scrutin a fost scoasă din programul de guvernare al lui Cioloş, decizie ce reprezintă, potrivit lui Nicuşor Dan, o primă concesie făcută de noul Executiv partidelor mari.
Nicuşor Dan, 05 ooctombrie 2015
Nicuşor Dan, 05 ooctombrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Învestirea noului guvern condus de către premierul Dacian Cioloş, într-un context social şi politic excepţional, în care rolul societăţii civile ca factor de schimbare a fost recunoscut de întreaga clasă politică, obligă noul Executiv la transpunerea rapidă în realitate a angajamentelor asumate prin programul de guvernare, a transmis miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB).

"Mare parte din obiectivele enumerate în programul guvernului Cioloş privesc chestiuni cerute de mulţi ani de societatea civilă, însă nu pot să nu remarc că Executivul a făcut deja o primă concesie partidelor mari, prin renunţarea la intenţia de a modifica legea alegerilor locale în sensul introducerii posibilităţii alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Domnul Cioloş spunea în discursul său de la tribuna Parlamentului că vrea să dea răgaz partidelor să-şi definească programele şi echipele care vor participa în alegerile din 2016, dar ştim cu toţii că un sistem de alegere a primarilor dintr-un singur tur de scrutin avantajează, cu mici excepţii, doar partidele mari şi primarii în funcţie", a declarat Nicuşor Dan, preşedintele grupului de iniţiativă USB.

În opinia lui Nicuşor Dna, intrat recent în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei, alegerile în două tururi nu numai că sunt mai disputate şi că implică o participare mai mare a populaţiei, dar cifrele demonstrează neîndoielnic că mulţi dintre primarii aleşi din al doilea tur de scrutin s-au plasat în multe cazuri pe o poziţie secundă la primul tur.

Potrivit USB, miza alegerilor locale este implicarea mai mare a cetăţenilor în alegerea reprezentanţilor administraţiei locale şi acordarea de şanse egale de competiţie pentru toate partidele, inclusiv cele nou-înfiinţate.

"Credem că Guvernul trebuie să reflecteze mai bine la acest aspect şi să intervină rapid pentru asigurarea de şanse egale pentru toate partidele de a se prezenta în alegeri. Având în vedere deschiderea declarată de Dacian Cioloş faţă de consultarea cu organizaţiile din societatea civilă, acestea vor putea aduce argumente convingătoare pentru amendarea legislaţiei actuale", a afirmat Nicuşor Dan.

Uniunea Salvaţi Bucureştiul consideră că actualul program de guvernare aprobat de actualul Parlament este o înşiruire de bune intenţii şi omisiuni, iar problemele grave ce persistă în educaţie, sănătate, administraţia publică, în economie nu pot fi rezolvate decât prin politici publice elaborate consensual, în paralel cu o acţiune imediată de depolitizare a instituţiilor statului şi limitare a cazurilor de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne