Nicuşor Dan cere secţiune dedicată corupţiei imobiliare în raportul anti-corupţie al CE referitor la România

Preşedintele Grupului de iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), Nicuşor Dan, le-a solicitat luni experţilor Comisiei Europene veniţi la Bucureşti, să includă corupţia imobiliară ca secţiune distinctă în viitorul raport al UE anti-corupţie, la capitolul rezervat României.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prezent la consultările avute luni la Bucureşti de experţii Comisiei Europene cu reprezentanţii principalelor organizaţii implicate în lupta anti-corupţie, în perspectiva elaborării raportului UE anti-corupţie la nivelul statelor membre, Nicuşor Dan le-e explicat specialiştilor CE că fenomenul corupţiei în domeniul imobiliar nu a făcut obiectul niciunei instituţii publice româneşti.

"Am reiterat propunerile pe care le facem de ani de zile Ministerului Dezvoltării: crearea unui Monitor Oficial al autorizaţiilor de construire, transferarea atribuţiilor de control de la Poliţia Locală la Inspectoratul de Stat în Construcţii, crearea unei secţiuni specializate la nivelul Parchetului care să se ocupe de infracţionalitatea în construcţii, standardizarea autorizaţiilor de construire şi elaborarea de proceduri clare pentru emiterea acestora şi pentru control", a declarat Nicuşor Dan, potrivit comunicatului remis de USB Epoch Times.

"Sute de autorizaţii de construire emise în prezent de primării prin încălcarea legii sunt anulate de instanţe. « Instituţiile care au atribuţii de control, respectiv Prefectură, Inspectoratul de Stat în Construcţii sau Poliţia Locală, nu îşi îndeplinesc această misiune. Pe cât de eficientă este DNA, pe atât de ineficient este Parchetul. Avem o corupţie imobiliară dar niciun corupt condamnat. De exemplu, tragedia de la clubul Colectiv ar fi putut fi evitată dacă era respectată legislaţia în construcţii", a arătat Nicuşor Dan.

Primul raport anticorupţie al Comisiei Europene a fost publicat în februarie 2014. Documentul, în cadrul căruia executivul european monitorizează şi evaluează performanţa statelor membre în domeniu, este publicat de Comisie o dată la doi ani, iar la întocmirea lui experţii UE se bazează pe mai multe surse de informare inclusiv societatea civilă.

În linia aceloraşi preocupări în domeniul luptei anti-corupţie, Nicuşor Dan va participa, miercuri 18 noiembrie, la o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru MCV – Mecanismul de cooperare şi verificare.