Nicolicea: Analizăm sesizarea CCR. Gestul lui Iohannis e o încurcătură bine făcută

PSD ar putea sesiza CCR pe un conflict juridic de natură constituţională după refuzul şefului statului de a-i valida în Guvernul Dăncilă 2 pe Lia Olguţa Vasilescu şi pe Ilan Laufer.
Eugen Nicolicea(Deputat PSD),
Eugen Nicolicea(Deputat PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a evocat posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o valideze pe Olguţa Vasilescu la şefia Ministerului Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării.

"Primul lucru pe care îl vom face este să analizăm situaţia. Al doilea este sesizarea Curţii Constituţionale pe un conflict juridic de natură constituţională. După cum ştiţi, posibilitatea refuzului la numire, o singură, dată a fost tranşată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR şi de fapt nici nu există vreun precedent. Sunt mai multe situaţii. Diferenţa între unii propuşi şi unii care au fost revocaţi sau şi-au dat demisia este aceea că doamna ministru Olguţa Vasilescu era posesoarea a doua propuneri - de revocare şi numire, fiind legate între ele, evident că nimeni nu îşi imagina încurcătura bine făcută: adică te accept să fii revocat, dar nu te accept să fii numit", a declarat Nicolicea.

Întrebat dacă nu a crezut PSD că Iohannis poate face un astfel de demers, deputatul PSD a replicat: "În general, acţiunile PSD se bazează pe prezumţia de bună credinţă şi cooperare loială între instituţii. Eu de multă vreme spun că acţiunile trebuie să fie făcute în aşa fel încât nicio persoană abuzivă sau care nu cunoaşte suficient anumite norme - nu e cazul acum, nu despre asta vorbeam - să nu poată să abuzeze de unele prevederi legale sau constituţionale. Iată că din nou am avut dreptate."

Social-democratul a catalogat gestul preşedintelui Iohannis drept "o încurcătură bine făcută".

"Domnul preşedinte a vorbit despre faptul că a ţinut cont de propunere, dar nu a ţinut cont de propunere, pentru că în cazul doamnei Lia Olguţa Vasilescu propunerea era şi de revocare şi de numire. Deci doamna premier a făcut nişte propuneri de care nu s-a ţinut cont şi, evident că în această situaţie, mă refer cel puţin la revocări, nu cred că există vreo motivaţie pentru ca un preşedinte să se poată opune unei revocări. Înţeleg la numire, inventezi motive, mapa profesională, cum a zis Băsescu, sau alte motive, dar la revocare nu am înţeles ce motiv poate să invoce. În primul rând, analizăm pentru că există şi situaţia să accepţi situaţia şi să faci alte propuneri. Încurcătura cea mare la revocare este că nu poţi să invoci simetria, pentru că nu poţi să spui că dacă a refuzat revocarea trebuie să revoce o altă persoană, deci aşa ceva nu e există. La numire se poate face acest lucru", a precizat Nicolicea.

În acelaşi timp, Nicolicea a explicat că există o decizie CCR care spune că "nu poţi să faci aceeasi propunere de aceeaşi persoană pentru aceeaşi funcţie".

Întrebat dacă s-ar putea face însă o rocadă între Ilan Laufer şi Olguţa Vasilescu, pesedistul a evitat un răspuns direct: "Acest lucru îl va stabili Guvernul."

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că va numi în funcţie noii miniştri desemnaţi cu o zi în urmă de Comitetul Executiv Naţional al PSD. Nu pe toţi însă. Şeful statului a refuzat să accepte nominalizarea Olguţei Vasilescu la Transporturi cât şi pe cea a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării Regionale. Cât despre acceptarea celorlalţi, şeful statului a susţinut că din punctul lui de vedere tot Guvernul Dăncilă ar fi trebuit să plece însă, având în vedere că ţara noastră este în pragul preluării preşedinţiei Consiliului UE, lucrurile trebuie să se mişte rapid aşa că va aproba remanierea. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne