Nicolas Maduro vizitează Moscova pentru a obţine mai mulţi bani

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul ferm pentru omologul său venezuelean, dar nu a făcut nicio menţiune referitoare la noi credite. Liderul sud-american Maduro este dependent de Rusia pentru supravieţuirea sa.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) dă mâna cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro în timpul unei întâlniri la reşedinţa de stat Novo- Ogariovo de lângă Moscova, 5 decembrie 2018
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) dă mâna cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro în timpul unei întâlniri la reşedinţa de stat Novo- Ogariovo de lângă Moscova, 5 decembrie 2018 (Maxim Şemetov/AFP/Getty Images)

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a călătorit în Rusia cu speranţa să obţină suport politic şi financiar din partea omologului rus, Vladimir Putin. Deşi Venezuela are datorii de miliarde de dolari către Rusia, Putin şi-a exprimat sprijinul pentru Maduro în timpul întâlnirii ce a avut loc miercuri la reşedinta de stat Novo-Ogariovo din apropierea Moscovei, potrivit Deutsche Welle.

Afirmând că “situaţia din Venezuela rămâne cumplită”, Putin i-a spus lui Maduro: “Vă susţinem eforturile pentru acord mutual în societate şi susţinem toate acţiunile dvs. menite să normalizeze relaţiile cu opoziţia”.

“Condamnăm orice acţiune teroristă, orice încercare de schimbare a situaţiei cu forţa”, a adăugat Putin.

La rândul său, Maduro, care a fost reales în urma unui scrutin disputat în luna mai, i-a declarat şefului de la Kremlin: “Ne confruntăm cu diverse ameninţări şi agresiuni, însă am învăţat cum să le tratăm. Suntem fermi, câştigăm”.

Atât Rusia cât şi Venezuela se confruntă în prezent cu o izolare internaţională, sancţiuni americane şi preţuri scăzute la petrol, factori ce afectează producţia de petrol a ambelor naţiuni.

De asemenea, ţara sud-americană se chinuie în prezent să livreze în continuare petrol către Rusia, China şi Cuba pentru a acoperi datoriile către aceste ţări.

Gigantul rus Rosneft a investit masiv în câmpurile petroliere ale Venezuelei. În urmă cu câteva zile, Igor Secin, directorul general al companiei şi un aliat al lui Putin, s-a dus în Caracas pentru a-l convinge pe Maduro să înţeleagă importanţa îndeplinirii angajamentelor ţării sale faţă de Moscova.

Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Situaţia este dezastruoasă în ţară, iar Maduro se confruntă cu tulburări civile grave, cu lipsuri masive de medicamente şi alimentare. Prognoza hiperinflaţionistă a FMI este de 1.000.000% până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa că va umple golurile economiei.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Între timp, sectorul industrial al Venezuelei funcţionează la o capacitate de doar 30%, potrivit statisticilor din sectorul agricol - capacitate care asigură acum doar un sfert din consumul naţional, deşi acum câţiva ani asigură 75%, potrivit Federaţiei Naţionale a Fermierilor.