Nicolae Timofti: Salariile judecătorilor trebuie majorate

Nicolae Timofti noul preşedinte ales al R. Moldova.
Nicolae Timofti noul preşedinte ales al R. Moldova. (VADIM DENISOV / AFP)

Preşedintele Nicolae Timofti susţine că pentru eradicarea corupţiei în justiţie, salariile judecătorilor trebuie majorate până la 2500 euro pe lună.

În cadrul unei emisiuni la Prime TV, şeful statului a estimat că „majorarea salariilor judecătorilor va reduce cazurile de corupţie, şi nu ridicarea imunităţii magistraţilor”, iar Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să se pronunţe pe cazurile când judecătorii trebuie lipsiţi de imunitate, şi nu Parlamentul printr-o lege. El insistă că e nevoie de o preselecţie viguroasă la admiterea noilor judecători în profesie.

„Eu am un venit destul de bun în prezent, însă această stare de lucruri s-a început abia de când primesc şi pensie, şi salariu, care sunt aproximativ egale. Doar vreo 50 de judecători primesc un astfel de salariu. Cred că toţi judecătorii trebuie să aibă un salariu decent. Judecătorii trebuie să primească salarii mari, deoarece au o responsabilitate mare”, a opinat Timofti.

El a afirmat că averile judecătorilor nu sunt acumulate doar din acte de corupţie, iar mulţi dintre judecătorii moldoveni îşi petrec concediile muncind peste hotare, ca să-şi poată construi case în Moldova, citat de infotag.

„Este periculos să tragem concluzii pripite din faptul că cineva are o casă. Sigur că sunt judecători care şi-au cumpărat case şi maşini din surse necunoscute de noi. Instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria şi să investigheze astfel de cazuri, însă nu doar în ceea ce ţine de judecători, ci demnitari la general. Fiecare trebuie să-şi demonstreze legalitatea veniturilor lui”, a punctat Nicolae Timofti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe