Nicolae Timofti: îmi voi exercita mandatul până la învestirea în funcţie a unui preşedinte nou ales

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, declară că îşi va exercita mandatul până la învestirea în funcţie a unui preşedinte nou ales, transmite Moldpres. Declaraţia vine ca urmare a unor informaţii vehiculate în presă cu privire la o eventuală demisie a şefului statului după alegerile parlamentare programate pentru 30 noiembrie 2014.

În context, Preşedinţia Republicii Moldova a precizat că potrivit rigorilor constituţionale, "vacanţa funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova intervine în caz de expirare a mandatului, de demitere, de demisie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces".

Mandatul preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nicolae Timofti a depus jurământul la 23 martie 2012 şi exercitarea efectivă a mandatului durează până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales.

Nicolae Timofti apreciază că demisia şefului statului înainte de termen ar genera o stare de instabilitate politică şi ar prejudicia parcursul european al ţării.

Preşedintele R. Moldova declară că îşi va exercita mandatul până la învestirea în funcţie a unui preşedinte nou ales şi cheamă instituţiile statului şi forţele politice să se concentreze pe desfăşurarea în bune condiţii a scrutinului parlamentar.