Nicolae Timofti a avut luni o întrevedere cu preşedintele Republicii Polone

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. (Mihut Savu / The Epoch Times)

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a avut luni, la Palatul prezidenţial din Varşovia, o întrevedere cu preşedintele Republicii Polone Bronislaw Komorowski, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Polonia, transmite Moldpres, citând Serviciul de presă al Preşedinţiei. Cei doi şefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii.

Nicolae Timofti şi Bronislaw Komorowski au susţinut o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia preşedintele Republicii Moldova a mulţumit oficialităţilor de la Varşovia pentru sprijinul constant acordat ţării sale în parcursul său european.

„În prezent ţara mea se află într-o etapă plină de semnificaţii pentru traseul său european. Săptămânile şi lunile următoare vor aduce evenimentele mult aşteptate de cetăţenii Republicii Moldova: liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Sunt succese la care aţi contribuit şi dumneavoastră, prin sprijin politic, prin solidaritate, prin împărtăşirea experienţei poloneze, pe care aţi acumulat-o de-a lungul celor 25 de ani de transformare şi modernizare cu succes a ţării”, a spus Nicolae Timofti.

Preşedintele ţării a subliniat că în pofida unor circumstanţe regionale dificile, Republica Moldova va urma cu consecvenţă agenda europeană, care este una promiţătoare pentru bunăstarea şi securitatea cetăţenilor moldoveni.

Nicolae Timofti a pledat pentru consolidarea parteneriatului moldo-polon, prin realizarea unor noi proiecte comercial-economice, sociale şi culturale.

„Rămân încredinţat că prin eforturi comune vom reuşi consolidarea cursului european ireversibil al Republicii Moldova, pentru că în viitor să fim împreună în marea familie europeană unită, stabilă şi prosperă. Polonia ne este un puternic susţinător şi un foarte bun prieten. Mizăm în continuare pe această susţinere”, a menţionat preşedintele Nicolae Timofti.

Preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, a declarat, la rândul său, că ţara sa va susţine în continuare cauza europeană a Republicii Moldova şi va furniza asistenţă şi experienţă pentru ca aceasta să-şi atingă obiectivele de dezvoltare şi modernizare. Preşedintele Komorowski s-a referit în context la experienţa Poloniei de descentralizare, care ar fi de folos şi Republicii Moldova în vederea dezvoltării principiului de autoguvernare în diferite regiuni ale ţării. Totodată, preşedintele polonez şi-a exprimat speranţa că succesele pe plan extern şi intern repurtate de Republica Moldova vor consolida încrederea cetăţenilor în justeţea cursului european al ţării.

Nicolae Timofti şi Bronislaw Komorowski au discutat şi despre situaţia politică din regiune şi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente din Ucraina. Bronislaw Komorowski a declarat pe această temă că evenimentele din estul Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru securitatea şi economia Europei.

În după-amiaza zilei de luni, Timofti a avut întrevederi cu prim-ministrul Republicii Polone Donald Tusk, cu mareşalul Seimului Ewa Kopacz, şi cu preşedintele Senatului Bogdan Borusewicz.

Din delegaţia oficială fac parte consilieri prezidenţiali, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Chiveri, primarul municipiului Comrat Nicolai Dudoglo şi consilierul municipal din Bălţi Vladimir Tonciuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe