Nicolae Furtună: Covid-19 este până la urmă o boală comportamentală

Coronavirus este un virus care nu se teme de temperaturile caniculare, destul de agresiv şi virulent, iar masca nu este elementul numărul unu în lupta cu infecţia Covid-19, a punctat şeful ANSP.
(Epoch Times România)

„Va trebui să treacă multă lume prin infecţie pentru a dezvolta acea imunitate colectivă şi contează foarte mult ca să nu ne îmbolnăvim toţi odată, consideră epidemiologul Nicolae Furtună, şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică. Mai mult decât atât, pentru a nu sufoca sistemul de sănătate, „contează să extindem în timp dezvoltarea acestei pandemii la noi în ţară”.

Totodată, Furtună a ţinut să specifice că simptomele se manifestă doar 20 la sută din cazuri, în timp ce la 80 la sută din cazuri nu se manifestă, nimeni nu le poate pur şi simplu detecta şi anume acestea sunt sursele de infecţie care răspândesc boala care are un mecanism uşor de transmitere.

Coronavirus este un virus care nu se teme de temperaturile caniculare, destul de agresiv şi virulent, iar masca nu este elementul numărul unu în lupta cu infecţia Covid-19, cu atât mai mult că copiilor până la 2 ani le este interzis purtatul măştilor, „dar noi nu trebuie să ne gândim cum să punem masca unui copil de 2 ani, trebuie să ne gândim cum să-l izolăm, să nu-l luăm cu noi la piaţa centrală”, a opinat expertul în epidemiologie.

Prognozele OMS erau destul de sumbre iniţial, în ceea ce priveşte gestionarea şi răspândirea virusului Wuhan în Moldova, lucru care nu s-a adeverit potrivit şefului ANSP datorită restricţiilor impuse de către autorităţi, fapt ce a lovit ulterior în economie, astfel că există voci la Chişinău care fac referire le Suedia, ţară ca nu a impus nicio restricţie şi unde economia nu a suferit deloc.

În acest context, Furtună a mărturisit că suedezii „au situaţia pe care o au, numai că ei au şi 7 ani de acasă şi noi nu ne putem compara cu ei ca nivel de cultură, percepere, înţelegere, despre ce înseamă transport public neaglomerat, etc.”

„Eu personal, ca epidemiolog, m-am convins că Covid este până la urmă o boală comportamentală. Dacă ai dat eşec în comportamentul tău legat de igienă, distanţă, respiraţie, tu te îmbolnăveşti. Dacă ai manifestat cumsecădenie, tu nu te-ai îmbolnăvit”, a explicat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

De asemenea, a specificat acesta, autoizolarea persoanelor care revin în ţară nu este restricţie, ci mai degrabă o regulă de control, mai ales că în ultimele trei săptămâni, în Republica Moldova creşte numărul cazurilor de import.

Au fost iniţial 9 cazuri, ulterior 15, apoi 14, şi eu cred că în săptămâna aceasta vom avea peste 20 de cazuri de import. Mă uit în ultimele zile, nu este zi în care să nu avem cazuri de import din Turcia. Turcia ne primeşte la odihnă. Noi o să ne pomenim că în afară de mare, soare şi bronz o să aducem de acolo şi cazurile.

Problemă e că la noi oamenii nici nu respectă termenul de autoizolare. Oamenii dau anumite adrese, dar nu sunt găsiţi acolo. Partea regretabilă e că din martie şi până acum nu ne-am învăţat că nu minţim”, a concluzionat epidemiologul Nicolae Furtună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe