Newsweek: Afacerile de zeci de milioane de euro ale reţelei Dragnea-Stănescu cu statul chinez

Sorin Paul Stănescu merge în spatele finului Ştefan Valentin Dragnea la nunta celui din urmă
Sorin Paul Stănescu merge în spatele finului Ştefan Valentin Dragnea la nunta celui din urmă (aktual24.ro)

O singură companie chineză de stat a obţinut un contract de lucrări de infrastructură în România şi asta se întâmpla când Liviu Dragnea era cel mai important om din România. Şi tot statul chinez, printr-o altă companie, l-a îmbogăţit pe naşul fiului lui Dragnea, Sorin Stănescu, relatează Newsweek România.

În mai 2018, Cao Jianming, înalt oficial parlamentar chinez, a venit în România şi a avut o întrevedere cu Liviu Dragnea, atunci om liber, preşedinte al PSD şi şef al Camerei Deputaţilor. Ca şi predecesorii săi în fruntea PSD, Dragnea era adeptul unei colaborări strânse cu companiile chineze, mai ales cu cele deţinute de statul comunist.

În septembrie 2018, o companie chineză deţinută de statul condus azi de Xi Jinping câştiga un contract de întreţinere de drumuri (77 de milioane de lei fără TVA) într-un fief pesedist de tradiţie: Vrancea. Era vorba de Sinohydro, după cum arată un articol din proiectul "Centura Chinei în jurul Mării Negre" al Asociaţiei LINX a Jurnaliştilor de Investigaţie.

Potrivit proiectului citat, Sinohydro aproape a mai câştigat un contract în România, de 233 de milioane de lei, pentru o porţiune din Centura Bucureştiului, însă l-a pierdut în urma contestaţiilor şi proceselor care au urmat atribuirii. Licitaţia a fost câştigată tot în 2018, la începutul anului, în mandatul de lider suprem al aceluiaşi Liviu Dragnea.

În 2018 a avut loc şi nunta fiului lui Dragnea, Ştefan Valentin, năşit de Sorin Paul Stănescu, un afacerist acum trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani.

În anul următor, Stănescu şi-a vândut cele mai importante afaceri (Pasteur Filiala Filipeşti SRL şi Farmavet SA) unei companii off shore controlate de un fond de investiţii controlat de către statul chinez, după cum arată un articol din proiectul "Centura Chinei în jurul Mării Negre".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne