Netanyahu va călători la Moscova pentru a discuta despre criza siriană

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova pentru a discuta despre prezenţa militară a ţărilor lor în Siria, întâlnirea urmând să aibă loc la câteva luni după ce un avion de luptă rusesc a fost doborât din greşeală de sistemul de apărare sirian care luase în vizor patru avioane de vânătoare israeliene F-16.

Cei doi lideri vor discuta în 21 februarie despre răspunsurile militare comune. Ambele ţări au interese conflictuale în regiune şi Ministerul rus de Externe a precizat că Israelul trebuie să suspende loviturile aeriene din Siria, potrivit Express.co.uk.

Premierul israelian a declarat în timpul unei întâlniri săptămânale a Cabinetului său: “Mă voi întâlni joi, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin. Vom continua să discutăm despre îmbunătăţirea mecanismului de coordonare pentru a evita ciocniri între armatele israeliană şi rusă”.

Potrivit serviciului său de presă, Netanyahu a adăugat că mecanismul de coordonare este important în eforturile Israelului de a opri Iranul să îşi consolideze prezenţa militară în ţara arabă.

Va fi prima întâlnire dintre cei doi lideri în Rusia după doborârea unui avion de luptă rusesc Iliuşin Il-20 de către sistemul de apărare sirian.

În 17 septembrie, avionul Il-20 a fost doborât din greşeală de sistemul de apărare aeriană al Siriei deasupra Mării Mediterane în timp ce se întorcea la baza aeriană din Hmeymim.

Kremlinul a învinuit Tel Aviv-ul pentru acel incident, susţinând că sistemul sirian S-200 a luat în vizor patru avioane de vânătoare israeliene F-16 care atacaseră în acel interval de timp diverse structuri în Latakia. Moscova a mai precizat că avioanele israeliene s-au folosit de avionul rusesc pentru a-şi masca prezenţa şi pentru a evita sistemul de apărare sirian.

Toţi cei 15 membri ai echipajului avionului Il-20 au murit în incident.

General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat: “Forţa aeriană israeliană şi cei care au luat decizia de a folosi avionul Il-20 ca acoperire sunt singurii vinovaţi pentru doborârea acestuia”.

Israelul a negat această versiune a evenimentelor, iar comandantul forţelor aeriene israeliene a zburat la acea vreme la Moscova pentru a explica incidentul.

Putin şi Netanyahu au avut de asemenea o scurtă întâlnire la Paris în 2018. Câteva zile mai târziu, Putin a susţinut într-un comunicat de presă în Singapore că cei doi lideri au discutat despre acel incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe