Netanyahu şi ţările Grupului de la Vişegrad critică dur Uniunea Europeană

Europa ar trebui să aprecieze mai mult rolul cheie al Israelului în stabilitatea Orientului Mijlociu, au declarat miercuri liderii a patru naţiuni central-europene, într-un atac comun desfăşurat alături de premierul israelian împotriva politicii actuale a Bruxelles-ului faţă de Tel Aviv.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Aceste comentarii sunt cel mai recent exemplu al divergenţei între vestul şi estul Europei, unde întrebările legate de suveranitatea naţională, imigraţie şi libertăţi civice au cauzat, de asemenea, fricţiune.

În timpul unei vizite efectuate în Varşovia în această lună, preşedintele american Donald Trump a acordat sprijinul său Poloniei, care este supusă unui val de critici din partea Uniunii Europene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit miercuri cu liderii celor patru ţări ale Grupului de la Vişegrad – Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă – care au susţinut Israelul şi au cerut o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Tel Aviv.

“Cred că Europa trebuie să decidă dacă doreşte să trăiască şi să prospere sau doreşte să se ofilească şi să dispară”, le-a declarat premierul israelian celor patru lideri UE în timpul unei întâlniri cu uşile închise ce a avut loc la Budapesta.

Într-o înregistrare audio a remarcilor premierului israelian, care a fost obţinută de Reuters, acesta a mai declarat: “Este o glumă. Dar adevărul este adevăr, atât privind securitatea Europei cât şi privind viitorul său economic. Şi, ambele probleme necesită o politică diferită faţă de Israel”.

Israelul a fost deseori criticat în vestul Europei în privinţa unor probleme precum politica sa de colonizare a teritoriilor palestiniene ocupate. În plus, recenta apropiere a lui Netanyahu de lideri europeni precum premierul ungar Viktor Orban a fost privită cu suspiciune de către Uniunea Europeană.

Netanyahu a cerut celor patru premieri UE să îi susţină ţara în Bruxelles.

“Dacă voi, în calitate de Grupul de la Vişegrad, puteţi începe să promovaţi această concepţie, cred că acest lucru ar fi... benefic pentru voi, dar cred că ar fi de fapt benefic pentru întreaga Europa”, a afirmat premierul israelian.

“Suntem o parte a civilizaţiei europene. Uitaţi-vă la Orientul Mijlociu – Europa se opreşte în Israel. Asta este”.

La o conferinţă de presă ulterioară, Netanyahu a repetat declaraţiile sale într-un limbaj mai diplomatic, susţinând că Israelul “îndeplineşte o funcţie unică prin faptul că este singura ţară occidentală din regiune, singura ţară care este capabilă să limiteze şi să lupte din interiorul regiunii împotriva acestui mare pericol îndreptat împotriva noastră, a tuturor”.

“Deseori suntem criticaţi de Europa, (mai des) decât în oricare alt loc de pe Pământ... Este momentul să aibă loc o reevaluare în Europa privind relaţiile cu Israelul”, a adăugat premierul israelian.

Premierul ungar Viktor Orban, el însuşi deseori acuzat în Bruxelles că ia în derâdere valorile democratice liberale, precum libertatea presei, a declarat că el şi alţi lideri ai Grupului de la Vişegrad vor susţine îmbunătăţirea relaţiilor dintre UE şi Israel.

Grupul se va întâlni în 2018 în Ierusalim la invitaţia premierului Netanyahu.

“Grupul de la Vişegrad împărtăşeşte viziunea israeliană că apărarea graniţelor externe este cheia. Libertatea de mişcare a oamenilor fără controale amplifică riscul terorii”, a mai precizat Orban.

Premierul ungar a fost criticat în UE pentru construirea unui gard de sârmă ghimpată în unele zone ale frontierei sale şi pentru refuzul de a accepta imigranţi potrivit unor cote obligatorii impuse de Bruxelles.

“UE ar trebui să aprecieze eforturile pe care le face Israelul pentru stabilitatea regiunii (Orientului Mijlociu), care scuteşte Europa de valuri noi de imigranţi”, a mai declarat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe